Shopping Cart
persiska mattor

Hur känner man igen en handgjord och en maskintillverkad matta?

Hur känner man igen en handgjord och en maskintillverkad matta?

Om du funderar på att ge dig ut på marknaden för att köpa dig en ullmatta är det alltid bäst att göra din forskning först. Även innan du frågar våra säljare på Persarts, var expert på att välja rätt matta, även om vår kundtjänst ger dig all kunskap om skillnad mellan handgjorda och maskintillverkade mattor.

Även om det finns många typer av vackra mattor i allmänhet, kan de huvudsakligen delas in i två huvudkategorier: handknutna ullmattor och maskingjorda. Naturligtvis finns det många som ligger någonstans däremellan, men dessa två är de du hittar mest på marknaden. Värt att veta är det faktum att vad exakt är skillnaden mellan handknutna och maskingjorda mattor?

Hur känner man igen en handgjord och en maskintillverkad matta

Ojämna kontra enhetliga knutar

Ett av de mest uppenbara sätten att se till att en matta är maskingjord eller handgjord är att noggrant bedöma knutarna. Eftersom handgjorda mattor tillverkas för hand under en lång tid tenderar deras knutar att vara ojämna. Det är inte uppenbart vid första anblicken och du måste titta mycket närmare på designen för att se den lilla oregelbundenheten i knutarna, vissa är större medan andra är mindre.

Däremot har maskingjorda fyrkantiga mattor sömlös och jämn vävning. Detta beror på att hela processen utförs av en maskin istället för en mänsklig hand och vilket säkerställer perfekt konsistens i hela ullmattans design.

Utökad jämfört med sydd på fransar

Det finns vanligtvis fransar i slutet av de flesta silkeområdesmattor och du kan använda den för att se skillnaden mellan handknutna och maskingjorda mattor. Fransarna på de handknutna ullmattorna är en förlängning av knutarbetet som utgör dess huvudkropp – vanligtvis varptrådarna – så att du ser trådarna sträcka sig hela vägen förbi kanterna.

Å andra sidan sys kanten av maskintillverkad matta vanligtvis på kanterna eller baksidan. Detta beror på att vävningen inte sträcker sig hela vägen och många maskintillverkade art deco-mattor kräver en extra baksida för att vävning inte ska falla sönder.

machine-made
handmade

Kontrollera baksidan

En annan viktig skillnad mellan handgjorda mattor från maskintillverkade orientaliska mattor är att den förstnämnda är vändbar. Det innebär att du kan vända en handsnuten matta och se en speglad design på baksidan som är lika unik som framsidan. Om den ena sidan blir smutsig kan du helt enkelt vända den och möblera med den andra.

Med maskingjorda persiska mattor är baksidan vanligtvis täckt med en latexbeläggning för att hålla all väv på plats. Dessa vackra mattor har också en duk som blockerar latexbeläggningen från sikt. Därför kan du helt enkelt vända mattan för att se om den är handknuten eller maskingjord.

Materialskillnad

Det finns en tydlig skillnad i material mellan maskingjorda och vävda mattor. Den handknutna mattan är vanligtvis gjord av ull, bomull eller silkestrådar. Väven är stram och kvalitativ – den åldras som fint vin och är lätt att reparera.

Men nästan alla maskingjorda 9×12 mattor är gjorda av syntetiska fibrer som akryl, olefin och polyester. Dessa material är billiga, men de är definitivt inte långvariga. De blir lätt mattade och är inte reversibla. Nylon kan vara det kraftigaste syntetiska ullmattamaterialet och det gör nylonsilkemattor relativt dyra. Dessa mattor område iscensättning är i grunden kortsiktiga lösningar och är bäst lämpade för när du är hem-iscensättning för att sälja din fastighet eller hyr ut ett fullt möblerat hem.

weaving persarts

Tillverknings- och produktionstid

Slutligen, om du undrar varför du ska investera i en dyr handgjord matta istället för att bara gå till en billig maskintillverkad och måste du förstå värdet av tillverkning. Handvävda mattor är ett kärleksarbete som tar 3-18 månader att tillverka och växer bara i värde med åldern.

Maskintillverkade orientaliska mattor tar en timme att tillverka mattan helt, varför dom är billiga och lättillgängliga.

Sammanfattningsvis har vi listat några av de stora skillnaderna mellan handknutna och maskingjorda mattor. Vi hoppas att du är bekant nu med båda stilarna nu och vet vilken som passar dina mål!

material wool
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *