Shopping Cart
Historien om Persiska mattan

Persiska mattan, historien om persiska mattor

Historien om Persiska mattan

Persiska mattan har varit en viktig del av Persiska kulturen och iranska konsten. Bland de orientaliska matt-producenter står Iran på topp gällande persisk matta med tanke på konstnärlig inställning, unik design, materialkvalitet och ursprung om persiska mattor.

Konsten att väva persiska mattor i Iran har pågått över 2500 år sen. Persiska mattor är nödvändigt för att täcka golven hos nomadiska stamfolk, vilket gav de skydd mot kylan. Den naturliga utvecklingen av dessa konstverk har pågått från generation till generation genom århundradena under perioder av fred, invasion och krig. När den internationella handeln utvecklades växte mångfalden av mönster och design.

När Cyrus den store erövrade Babylon 539 f.Kr. slogs han av dess prakt och många historiker krediterar honom för att han introducerade mattan i Persien.

Det sägs att Cyrus graven i Pasargadae nära Persepolis var täckt av dyrbara mattor. Redan före hans tid var det troligt att persiska nomader skapade mattor med enkla mönster för sina egna hem. Deras får- och getflockar gav dem högkvalitativ och hållbar ull för att tillverka persiska mattor.

Den mongoliska erövringen och kontrollen över Persien (1220 – 1449) var ursprungligen brutalt. Men det kom inflytande av perserna ganska snabbt. Palatset Tabriz, som tillhör Ilkhan-ledaren, Ghazan Khan (1295 – 1304) hade täckta golv av dyrbara persiska mattor. Den mongoliska härskaren Shah Rokh (1409 – 1446) bidrog till återuppbyggnaden av mycket som förstördes av mongolerna och uppmuntrade all konstnärlig verksamhet i regionen. Persisk matta under denna period dekorerades dock med enkla motiv, som huvudsakligen var geometriska.

persisk matta handknut

Det sägs att Cyrus graven i Pasargadae nära Persepolis var täckt av dyrbara mattor. Redan före hans tid var det troligt att persiska nomader skapade mattor med enkla mönster för sina egna hem. Deras får- och getflockar gav dem högkvalitativ och hållbar ull för detta ändamål.

Den mongoliska erövringen och kontrollen över Persien (1220 – 1449) var ursprungligen brutalt. Men det kom inflytande av perserna ganska snabbt. Palatset Tabriz, som tillhör Ilkhan-ledaren, Ghazan Khan (1295 – 1304) hade täckta golv av dyrbara mattor. Den mongoliska härskaren Shah Rokh (1409 – 1446) bidrog till återuppbyggnaden av mycket som förstördes av mongolerna och uppmuntrade all konstnärlig verksamhet i regionen. Mattorna under denna period dekorerades dock med enkla motiv, som huvudsakligen var geometriska.

persisk matta handknut

Framstående period av persisk matta

Den persiska mattan nådde sin höjdpunkt under Safavid-dynastin på 1500 -talet e.Kr. Cirka 1500 exemplar finns bevarade på olika museer och i privata samlingar över hela världen. Under Shah Abbas regeringstid (1587 – 1629) blomstrade handel för hantverk i Persien. Shah Abbas uppmuntrade kontakter och handel med Europa och förvandlade sin nya huvudstad, Isfahan, till en av de mest härliga städerna i Persien. Han byggde också verkstäder för att tillverka persiska mattor där skickliga designer och hantverkare började arbeta för att skapa fantastiska mattor. De flesta av dessa persiska mattor var gjorda av siden, med guld- och silvertrådar som tillför ännu mer utsmyckning. Två av de mest kända persiska mattorna under Safavid perioden, år 1539 kommer från moskén i Ardabil. Många experter tror att dessa persiska mattor representerar kulmen på prestation inom mattdesign.

Under 1800 -talets sista kvartal och under Qajar-regeringen återfick handel och hantverk sin betydelse. Tillverkningen av persiska mattan blomstrade ännu en gång med Tabriz-handlare som exporterade persiska mattor till Europa genom Istanbul. I slutet av 1800 -talet etablerade några europeiska och amerikanska företag till och med företag i Persien och organiserade hantverksproduktion avsedd för västerländska marknaden. Genom denna utveckling gjordes nya mönster med västerländsk smak i åtanke för persisk matta.

Ett bra urval av persisk matta på decennier

En av de mest “förlorade” mattorna är Baharestan mattor, även känd som “Khosrows vår”. Inget fragment av det finns kvar nu, men det beskrivs i detalj i de historiska annalerna för den muslimska forskaren Al-Ṭabari.

Den mätte cirka 84 kvadratfot (7,8 kvadratmeter) och gjordes för Ctesiphon palatset till Sasanian King Khosrow I, som regerade från 531 till 579 e.Kr. Den magnifika persiska mattan, vävd av värdefulla material som silke, guld, silver och juveler, skildrade en persisk trädgård i sin fulla prakt under våren.

oriental rug

Den senaste situationen för persiska mattan

Idag är mattvävning det överlägset mest utbredda hantverket i Iran. Persiska mattor är kända för sin färgrikedom, sitt spektakulära konstnärliga mönster och designkvalitet. Persisk matta bland de mest värdefulla ägodelarna, finns i palats, kända byggnader, herrgårdar och museer över hela världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *