Shopping Cart
Vävning av mattor

Vävning av mattor

Vävning av mattor

Hur en matta tillverkas är ofta något som nämns i en beskrivning av en bit. Men hur många vet egentligen vad det betyder? Vävningsprocessen för mattproduktion är en skicklig konstform som har funnits i tusentals år. Så förståeligt är produktionstyperna komplexa och väldigt olika.

Vi har tagit med dig en kort guide för att förklara för dig hur en matta tillverkas och de viktigaste processerna som används. Det finns fem huvudtyper av vävning som mattor kan delas in i; handknuten, handtuftad, handkrokad, flatweave och maskingjord.

För att få huvudet runt mattproduktionen, läs om hur vi bryter ner de saker du behöver veta om hur en matta tillverkas.

Vävning av mattor

Hand knuten

En handknuten matta kan säljas för några hundra pund till några hundra tusen pund. Det är det överlägset långsammaste, dyraste sättet att producera en matta. Denna stil av mattvävning har ursprung som går tillbaka över två tusen år. Dessa mattor är omsorgsfullt vävda under månader och till och med år.

Handknutna mattor är tillverkade på en specialdesignad vävstol och är knutna för hand. Hur en matta tillverkas beror på mattans storlek och knutens densitet. Detta kan påverka priset beroende på hur mycket arbete det handlar om – med antalet knutar som behövs och vävstolens storlek.

De vertikala trådarna (varp) är bundna till vävstolen, och de horisontella stingen (våta) sammanflätas med varpen för att skapa grunden för mattan. Knutarna binds sedan till warptrådarna, genom att vävaren skär tråden och binder den för hand. Detta utgör mattans “hög”.

 

Vävning av mattor

Detta är en mycket tråkig och tidskrävande operation. En standardmatta kan ha upp till 1000 knop per kvadrattum, och en skicklig vävare skulle kunna göra 6 knop per minut.

Det finns två huvudtyper av handknutningstekniker som används; den persiska knuten och den turkiska knuten. Den persiska knuten är asymmetrisk och lämnar en lucka, medan den turkiska knuten är symmetrisk.  Den metod som används är vanligtvis beroende av var origin of the rug is. Potentially even the patterns as Persian knots are better at intricate patterns.

Genom denna tidskrävande drift skapas dessa typer av mattor noggrant som en enormt motståndskraftig produkt. De kan repareras och rengöras utan att slitas ut. Handknutna mattor kan hålla upp till 20 år på grund av den omsorg och hantverk som går till att väva dem för hand. De tål områden med hög trafik.

Handknutna mattor är verkligen en investering i tid från vävaren som resulterar i en fantastiskt högkvalitativ slutprodukt som verkligen är unik.

Vi som PersArts galleri är stolta över att kunna varaspecialister på att bestämma och hjälpa våra kunder att välja den bästa mattan för sitt hem eller kontor.

hand knuten
hand knuten

Hand tuftad

Handtuftning är den snabbaste metoden för att göra en matta för hand, den används för både modern, modern och traditionell design. Ull är ofta normen för handtuftade typer av mattor, liksom många andra fibbers som används inklusive akryl, viskos, jute och polyester.

Tuftade mattor skapas utan knutar och använder istället en slinga av garn som dras genom mattans baksida. Denna looping görs ofta med en “tufting gun”, varför denna metod för mattproduktion är mycket billigare på grund av att den är mindre arbetsintensiv.

Duken som backar sig själv är tryckt med den övergripande designen, kallad en “tecknad film” som vävaren följer som guide. Detta hjälper till att styra “tufting gun” för att producera ett jämnt mönster när du trycker igenom slingorna.

När garnöglorna dras genom baksidan appliceras de ytterligare lagren av grundstöd. Först tillsätts ett plast- eller gummigaller som kallas slöjan, som sedan säkras med latexlim. Slutligen läggs slutligen ovanpå det en skyddande baksida till.

När detta är gjort kommer vävaren att klippa mattan för att skära slingorna som sedan skapar högen.

Handtuftade mattor är mindre arbetsintensiva med hur en matta tillverkas, men ser väldigt lik handknutna mattor. De tenderar att vara billigare och bär inte riktigt lika bra, men varar fortfarande mellan 12-15 år.

Hand tuftad

Handkrokad

Handkrokade mattor använder en form av vävning som liknar tufting, förutom att slingorna förblir intakta. Den använder en vapentyp av instrument för att underlätta vävningsprocessen, vilket gör det mindre tid att konsumera än handknutning. Sedan, istället för att garnet skalar, förblir slingorna intakta och skapar ett karakteristiskt broderat utseende på det.

Det finns också petite point hooking, som använder en mycket fin nål. Men detta är mycket mer tidskrävande och gör därför mattorna mycket dyrare. Handkrokade mattor kan ge invecklade mönster med ljusa färger på grund av precisionen från denna typ av väv.

Handkrokade mattor är inte särskilt slitna och tenderar att slitas ut från mellan 5 och 15 år beroende på var de placeras. De är bättre lämpade för rum med mindre fotfall som sovrum. Detta beror på att de inte är särskilt hållbara och kommer att hålla längre i den här typen av utrymmen. För mer information om vilken typ av mattor som är bäst för vilket rum i våra stolpar på vardagsrumsmattor eller halllöpare.

knuten
knuten

Maskin tillverkad eller kraft loomed

Den överlägset mest populära vävningsmetoden för mattor i Europa och Amerika. Maskinvävda mattor skapas på högeffektiva vävstolar. Dessa mattor tillverkas i allmänhet med material som ull och syntetiska fibrer som polypropylen, nylon, polyester, akryl och konstsilke.

Denna process har minst arbetskraft, eftersom den nästan uteslutande görs med maskiner snarare än något för hand – till skillnad från de andra processerna vi har nämnt.

Hur en matta tillverkas på en maskin är genom att sammanfläta ansiktsgarn och stödgarn (grunden för ansiktsfibern) för att tillverka en färdig vävd produkt. Dessa typer av mattor och produktion eliminerar behovet av sekundär uppbackning.

Maskingjorda mattor har vanligtvis en livslängd på cirka 20 år eller mindre, beroende på vilken kvalitet och fiber som används. Fördelen med maskintillverkade mattor är att de har många av egenskaperna hos handgjorda mattor men kostar betydligt mindre.

Plattvävd

flat

Flatweave mattor kallas det eftersom de inte har någon hög och ligger platt. På grund av hur en matta tillverkas har de en viss vävstil så att garnet är helt sammanflätat. Snarare än att sticka ut för att skapa en hög. De kan tillverkas av syntetiska eller naturliga fibrer och ull, och de flesta naturliga fibermattor tenderar att vara plattvävda.

Dhurries och Kilims är alltid platta vävmattor och tenderar att kännetecknas av deras produktionsplats. Dhurries är karakteristiskt från, Indien och Kilims baseras runt om Turkiet och Egypten historically.

Flatweave mattor kan handvävas eller maskingjorda, och på grund av vävens natur är så tunn och nära. De är ofta reversibla eftersom du kan se väven från båda sidor.

Den är gjord genom att använda warpsträngarna för att väva med de våta strängarna som grunden för mattan samt för att göra mönstret. Mattans textur och design är beroende av den föränderliga färgen, storleken och strukturen på de våta strängarna.

Flatweave mattor är inte lika tjocka som handtuftade eller knutna mattor och är inte lika hållbara. På grund av deras brist på hög dyker fläckar också upp lätt. De är dock mycket mer prisvärda än handvävda mattor. De kan också producera levande färger i vävens intensitet.

flokti

Flokati

Flokati är en annan typ av matta, men den är mycket specifik för en viss typ av matta och produktion. Den måste produceras på ett visst sätt för att göra anspråk på namnet “Flokati”-mattan, vilket den grekiska regeringen har drivit igenom.

Mattorna är helt gjorda av ull, även ner till den nedre delen av mattan där garnet dras igenom. Ullen snurras av spindlar till garn för att påbörja vävningsprocessen.

För Flokati-mattor har de specifikationer för hur en matta är gjord för att förtjäna namnet. Innan vävningen börjar måste garnet tvättas under tryckvatten för att få sin distinkta mjuka fluff och stapel snarare än en normal ullkänsla. Traditionellt tvättas det i 40 timmar under ett vattenfall i Pindusbergen för att rengöra och krympa garnet för att mjuka upp det på detta sätt.

Garnet görs sedan för att skapa långa slingor och saxade, på samma sätt som den handtuftade metoden. “Flokati”-mattan har blivit populär de senaste åren. Sedan 1966 har den grekiska regeringen lagt fram specifikationer för mattan som ska uppfyllas för att utses till en äkta Flokati. Den måste tvättas under pressat vatten och innehålla en minsta mängd av 1800 gram ren ull.

Vävningsprocessen kan vara en komplicerad idé att förstå, med alla invecklingar i varje process som har utvecklats under tusentals år.

Mattor kan variera från land till land genom vävningsmetoder som skiljer sig geografiskt. Även från vilket material de är gjorda av kan göra en betydligt annorlunda slutprodukt.

Om du vill ha en bättre uppfattning om material och vad de betyder. Läs våra blogginlägg om hur du väljer en matta för ditt vardagsrum eller hall.

Pers Arts har denna typ of matta i sitt galleri för att köpa lokalt eller handla online med vår webbshop.

Förhoppningsvis har du funnit vår guide användbar för att förstå den mer tekniska sidan av mattor och hur de tillverkas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *