Shopping Cart

Orientaliska Mattor: Innebörden bakom designen

När man förstår vart en design kommer ifrån och vad de unika symbolerna kännetecknar så blir det lättare att tolka varför mattorna från området ser ut som dem gör.
Förr i tiden så var designen av en orientalisk matta en säker målning av vad mattan berättade om staden, landet, byn eller distriktet där den vävdes.
Spridningen av mönster från olika distrikt uppkom efter en större kommersiell expansion som skedde i början av 1900-talet och innebär att detta är mindre sant idag. Äldre värk kan dock fortfarande tolkas vilket ger en facinerande insikt i deras historia.
Ett mönster på en matta har tre grundläggande element – en enhet, upprepning och ett organiseratsystem som kan ses på ett krökt eller rätlinjerat sätt.
Mattdesigners kan antingen fylla hela fältet med ett upprepande motiv som är mer känt som en “all over design” eller som centreras av en dominerande medaljong runt det som designen har fått beställt.

All-over mönster

 1. En av de tidigaste och mest kända designen i mattvävning är Herati mönstret, som består av en slags sugtablettform med blommotiv i hörnen, omgiven av en lans format löv ibland kallad mahi som översätts till fisk.
 2. Man kan tydligt se början på heratimönstret illustrerat i all-over designen på denna underbara Kirman “Vase”- mattan från sydöstra Persien som härstammar från slutet av 1600-talet, som under en tid tillhörde baronessan Alice de Rothschild.

Senare fortsatte Herati designen att användas i det etablerade vävcentrat i Persien, likväl av de nomadiska stammarna som Qashqai i sydöstra Persien. Här ses det i en mycket mindre, snävare skala, som en “all-over” design inom elfenbensfältet som bärs över i hörnen.
Ett annat mönster som användes på ett repetativt “all-over” sätt var Harshang eller krabb designen som först användes i Khorasan distriktet i Persien och har sitt ursprung från Esfahans in och ut palmett design.
Detta presenteras i denna vackra nordvästra persiska Kelleh (nedan till vänster bild) , som visar de krabbliknande palmetterna med sina öppna klor.
Det antika botehmotivet användes ofta i hela Persien och även i Indien. Boteh är även känt som persilja eller ett slags päronmotiv som på persiska betyder “ett kluster av löv”, som kan komma från antingen palmen eller tallen. Detta mönster som ofta används av byvävare och nomadiska stammar i sina vävstugor kan visas i olika riktningar och arrangemang, i en krökt design eller med rätalinjer.
Här kan Boteh motivet ses i det utarbetade sammankopplade bandet från en matta från runt 1800-talet i en centralasiatisk stam och igen, i de förskjutna flerfärgade raderna i denna kaukasiska Akstafa löpare.

MEDALJONGER

Användningen av centrala medaljonger för att skapa en symmetrisk design kommer från dem tidigare persiska vävarna runt 1400-talet, men hittade sin väg in bland mattdesigners på 1500-talet. De klassiska tidiga Tabriz medaljongmattorna under denna period var synonyma med vackra medaljonger, som är lagrade och omslutna av ritade blommiga hängande vinstockar.
Medanljongtraditionen har fortsatt genom århundradena och tolkas både på ett krökt sätt -som i många mattor vävda i Tabriz – eller i en mer rätlinjig stil, som man ser i Heriz mattor.
Inte bara närvarande i Persien, medaljong mönster hittades också i allmänhet i hela Anatolien och Kaukasus, men här är det främst en stark och geometrisk form.
Medaljongen kunde centreras, som i denna anatoliska dubbelnischmatta från 1600-talet (ovan till vänster), eller användas i ett flertal arrangemang, vilket illustreras av denna 1700-tals vitmarkerade Kuba matta (ovanför höger), där tre medaljonger stalpas ovanpå varandra.

BILD DESIGN

 1. Under 1700 & 1800-talet rörde sig flera väverier bort från abstrakta mönster och valde istället att skildra ämnen tagna från historisk prosa och poesi.
  Scener av jakt, uppvaktat liv eller av mytologiska avbildningar vävdes i ull tillsammans med siden och resulterade i mer fin vävda mattor som blev mer invecklade samt exakt bilder.
 2. Kirmans mästarvävare var särskilt skickliga på att skildra invecklade, naturalistiska scener som ofta tittade på västerlänska konstverk för inspiration av design.
  Dem fantastiska, groteska djur och fåglar som vrider sig tillsammans i denna silke-Heriz-matta från nordvästra Persien är en variation av vad som kallas ett waq-waq-träd.
  Waq-waq är ett persiskt orakel träd med ursprung från Indien och vars grenar bär frukt med huvuden av män, kvinnor eller mytologiska djur.

kirman matta

Bilden av “Livets träd”, som ses på Kirmans bild matta ovan, representerar evigt liv och är ett viktigt tema i mytologi och religion. Träden växer från fältets botten och fortsätter att fylla resten av mattan med lövrika grenar som är fyllda med blommor eller fåglar.
Ofta kommer det att finnas en flod eller ett vattendrag vid foten av trädet med djur som vandrar – själva trädet symboliserar kopplingen mellan himmel, jord och underjorden. 

2 comments

 1. Fantastiskt att få lära sig om varför mattorna ser ut som dem gör! Kanon inlägg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *