VARUKORG

bästa dekoration med matta

Matta till vardagsrummet

En vardagsrumsmatta kan användas för att definiera vardagsrum och kombinera sittmöbler till en enda enhet. Olika typer av mattor finns tillgängliga för vardagsrummet: runda mattor, fyrkantiga eller rektangulära. Mattans bredd bör vara jämn med soffans bredd, men bör helst vara 15 – 25 tum bredare än den på båda sidor.

  1. En rymlig soffhörna kan poängteras av en stor, gosig matta – en shaggy matta ger en väldigt mjuk yta och skapar en perfekt vardagsrumsmiljö. Det är vettigt att placera alla sittmöbler helt på mattan.
  2. Om vardagsrummet är lite mindre bör mattan vara proportionellt mindre och endast frambenen på sittmöblerna ska placeras på mattan.
  3. För mindre vardagsrum är det också lämpligt att placera mattan direkt framför soffan. Endast ett fåtal möbler, till exempel ett soffbord, bör placeras direkt på mattan.
mattor

Mattstorlekar för matsalen

En matsalsmatta ska väljas efter matbordets storlek så att matplatsen är inramad. Platta mattor, såsom en sisalmatta, passar detta syfte bäst – då dem tillåter stolarna att glida enkelt och ger lätt tillgång till matbordet.

  1. För maximal komfort ska alla stolar i matsalsgruppen få plats på själva mattan. Matbord med rum för upp till åtta personer bör därför placeras på mattorna som uppmäter minst 240×340 cm.
  2. Om matsalsgruppen består av cirka 6 matsalsstolar räcker det med en matta som mäter till 160×230 cm eller 200×290 cm. Återigen bör det noteras att stolsbenen inte ska sitta direkt på mattans kant.
  3. Om bordets form återspeglas i matsalsmattan förmedlas en särskilt harmonisk, fristående helhetsbild av matsalen. Det är i kombination med ett runt matsalsbord som en rund matta verkligen gör sig bra i en matsal.
mattor

Löparstorlek

Storleken och formen på en hallmatta bör baseras utifrån hallens olika dimensioner. Först och främst är dock att ytterdörren kan öppnas utan problem. Du kan beräkna den optimala storleken för din hallmatta med en enkel tumregel innan du köper: Subtrahera ca 1,20 meter från korridorens längd. Det bör också finnas ca 15–20 cm utrymme på båda sidorna så att mattan inte ”gnuggar mot” något. Undvik att placera möbler på hallmattan för att skapa en harmonisk och inbjudande entré. Sisal och jutemattor samt syntetiska fiber-mattor är idealiska för att få en livlig hall.

mattor
mattor
  1. Eftersom de flesta korridorer är smala och sträcker sig långt är löparen den absolut bästa mattan för din entré. Typiska storlekar är 70×250 cm eller 80x300cm. De är vanligtvis också lämpliga för smalare kök.
  2. Du kan också snöa flera löpare i rad om du har en särskilt lång hall så att rummet inte ser ännu längre ut. Var uppmärksam här och välj enhetliga modeller.
  3. Om din lägenhet har en särskilt rymlig hall kan du även välja andra mattformer. Runda eller fyrkantiga mattor är till exempel populära för en större hall. Detsamma gäller dock här: Placera helst inga möbler på mattan och håll alltid avståndet till ytterdörren och sidorna av hallen.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader