VARUKORG

Topp 6 Sovrum matta placering TIPS

Ett sovrum utan en matta känns ofullständigt. Det är den sista pusselbiten som kan förbättra atmosfären i sovrummets utseende genom att framhäva möblerna, golven och väggarna.

Nedan har vi sammanställt en lista över allt du behöver veta om inredningsmattor för dina sovrum:

 1. Vid sängens fot
 2. Under sängen
 3. Vid sidan av sängen
 4. Skiktning under sängen
 5. Poängtera möbler runt sängen
 6. Förstå formen på din matta

bedroom

Vid sängen fot

Det vanligaste sättet att presentera en områdesmatta i ett sovrum är genom att placera mattan vid foten av sängen. Här är de två viktiga överväganden som du bör känna till:

 1. Om mattan är mindre än eller i linje med sängens bredd så bör 12-18cm utrymme lämnas runt alla sidor av områdesmattan för maximal stöt.
 2. Om mattan är större än sängens bredd så placera toppen av mattan precis under sängens fotbräda.

Under sängen

Att trycka mattan under sängen kan vara en av den mest vanliga tekniken för att använda en områdesmatta i ett sovrum och det finns flera unika sätt att göra detta på:

 1. Placera endast de översta några tum av mattan under sängen:
 2. : Det är här endast de översta 6 ”-18″ av mattan är möblerade under sängen. Denna layoutteknik måste vara helt symmetrisk. Observera att du också bör ha 12″ till 24 ” av mattan på vardera sidan av sängen också, så det är bäst om du väljer medelstora eller överdimensionerade mattor för att få denna effekt.
 3. Placering av tre fjärdedelar av mattan under sängen:Det är här den maximala delen av områdesmattan som är möblerad under sängen. Beroende på mattans storlek kan du skjuta den helt under nattduksbordet eller starta mattan 3cm före nattduksbordet. Minst 2,5 – 3cm utav mattbotten bör titta fram under fotbrädan och detta är varför denna teknik enbart fungerar för större områdesmattor i rymliga sovrum.
 4. I sned vinkel:Slutligen kan du placera en medelstor områdesmatta i sned vinkel under ett av hörnen av sängen. Denna komposition är att föredra för ett större sovrum och rekommenderas starkt om du vill designa en stilistisk inredning.


Köp sovrumsmatta nu

 Vid sidan av sängen

Att placera områdesmattor vid sidan av sängen är något av en okonventionell teknik men fungerar ganska bra i större sovrum. Detta fungerar även bra med sovrumsmöbler där sängen själv trycks mot väggen för att på så sätt frigöra utrymme.

För större rum kan du placera små mattor, mestadels 3x5m eller 4x6m beroende på vilket utrymme som ska täckas på vardera sidan av sängen och då med 12-18cm bar golv runt området.

Om du inte har plats att förvara en fullstorleks matta så kan du välja en löparmatta för samma effekt. Om din säng trycks mot väggen kan du placera en liten eller medelstor matta bredvid sängen.

Chansen är stor att ditt sovrum redan är litet, så den här mattan hjälper att ta upp det centrala utrymmet och blir rummets absoluta höjdpunkt.

Skiktning under sängen

Mattskiktning är den bäst bevarade hemligheten inom sovrumsinredning. Med en enkel, ensam matta som efterliknar en kontrastkänsla i sovrummet kan du krydda till det ännu mer genom att välja att arrangera olika områdesmattor. Dessa kan skilja sig åt i form, storlek, färg och textur.

Utmaningen ligger i att hitta rätt matchning. Här ger vi en tumregel för att hålla saker enkla:

 • Välj alltid färger som är på den totala motsatta änden av spektrumet.
 • Placera alltid den ljusare mattan under den mörkare för maximal effekt!

Förstå formen på din matta

En av grunderna i placering av mattor i sovrummet är att få till en välformad kontrast. Formen på en områdesmatta måste komplettera hela sovrummets utseende, storleken på sovrummet och storleken på dina möbler. Till exempel kan endast medel till överdimensionerade mattor komplettera en dubbelsäng medans små till medelstora mattor kan användas för att poängtera en enkelsäng.

Det är här mattans form spelar in. Observera att runda mattor kan komplettera alla typer av sovrumsutseenden. Du kan välja dem i alla typer av sovrum, små såväl som medium till stora storlekar.

De ger en rolig och elektrisk miljö till ditt sovrum.

Rektangulära mattor har ett universellt sofistikerad utseende och med en rak snörning vilket gör att du kan välja dessa i många storlekar för att passa just din sovrumsinredning.  

Fyrkantiga områdesmattor kräver mycket mer eftertanke eftersom dem i allmänhet inte kompletterar formen av typiska sängar. Du kan dock använda dem för att skapa vackra inredningshörnor.

Du kan också välja att luta dem och därefter använda dem för att lägga en större rektangulär matta med ett starkt färgschema.

Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att designa ditt sovrum med den perfekta mattplaceringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader