VARUKORG

Persien, mattornas land

Persien är troligen de orientaliska mattornas ursprungsland. De äldsta bevarade mattorna härrör från 1400-talet. Först från 1500-talet finns större mängder av persiska mattor bevarade.                                         Persien, mattornas land. Vi vill berätta om tillverkningen.

Först i processen att skapa en persisk matta börjar med betandet av får. Persiska mattor är traditionellt spunna av fårull. Kvaliteten varierar beroende på vilken ras på fåret då olika egenskapar av ull finns. Även klimatet, betesmarken och klippningstiden påverkar. Andra steget är att sedan förvandla ullen till tråd. Detta görs för hand. Sedan kokas trådarna med naturliga färgämnen från växter och insekter. Sista steget är att trådarna torkar.Till slut börjar vävningen.

persiska matta

Först måste vävare spendera flera månader upp till flera år med en matta. Beroende på mattans storlek och kvalitet. Sedan sitter vävare hukade över en vävstol och knyter tusentals knutar. Mattan förmedlar ofta vävarens karaktär eller humör. Ungefär på samma sätt som en konstnär skildrar sitt humör i en målning. Många mattor innehåller avsiktliga misstag. Detta symboliserar att människor inte är perfekta och perfektion kan bara uppnås av skaparen.

Mattan skärs slutligen från vävstolen, tvättas och torkas i solen sist. Ull är det vanliga materialet men silke är också ett material som används. Kort sagt så är silke ett fint material som inte tolererar stress vid tillverkning. Därför visas silkesmattor vanligtvis på som ett skäl på väggar istället för golvet. Silkes mattor kan bli väldigt dyra. Detta för att materialet kräver mer tid av hantverkarna.      Äkta silkes mattor finns hos oss på PersArts.

antigue-tabriz
persiska matta

 Mattor utsätts för slitage och förstörelse så det exakta ursprunget för persiska mattor är inte känt. Denna konstform går dock tillbaka åtminstone till 500 f.Kr..         Mattan anses vara den äldsta kända mattan i världen. Den högvävda Pazyryk-mattan som upptäcktes i Sibirien. Mattan sägs ha varit en produkt av det första persiska riket.

Många städer i Iran är kända för sina mattor. Till exempel Tabriz har länge varit känt som centrum för mattproduktion. Stadens mattbazar är en särskilt fascinerande plats. Besökare kan bevittna handel, transport och laga mattor. Kerman är känd för sina finknutna mattor. Kashan är kända för sina silkesmattor samt för att vara den äldsta mattproducerande staden i centrala Iran.

De ”traditionella färdigheterna för mattvävning” i Fars-provinsen och Kashan skrevs in som UNESCO: s immateriella kulturarv 2010.

Slutligen vävs mattor också av nomadiska stammar. Exempelvis Qashqai och Bakhtiari, är särskilt kända för sina sorter, djärva färger och utarbetade mönster. Avslutningsvis har alltså olika grupper, under olika tidsperioder vävt persiska mattor. Sammanfattningsvis är mattor en återspegling av både Irans historia och dess folk.         Mattmuseet i huvudstaden Teheran, Iran är världsberömt och är ett måste för alla matt älskare.                         Persien mattornas land har oändligt med historia att berätta. Att veta allt om mattornas land tar en livstid att veta.

Vi är glada att kunna berätta mer om Iran och våra persiska mattor på PersArts. Nedre plan Solna Centrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader