VARUKORG

Punkter och kompakthet: Två huvudegenskaper

Punkter och kompakthet, varje matta har två egenskaper som, förutom, definierar mattans kvalitet och invecklade egenskaper.

De är ”punkter” och ”kompakthet”.

Kort sagt enkelt är högre bättre. Högre knutantal och kompakthet innebär mer invecklad design, längre livslängd och en robust känsla när den trampas på. Vi klarar ut detta så du kan känna dig säker på vad du ska ha

Punkter och kompakthet matta

Vad är punkter och varför det spelar roll

Antalet punkter, antalet knutar i 1m² breda (kompakthet är å andra sidan knutar per en meter lång matta) av mattan. Som sådan har en 700-punktsmatta 700 knop i varje meter av mattan. Högre antal punkter desto högre kvalitet. Detta beror på att fler knutar inte bara ökar mattans kompakthet, vilket gör den mer hållbar och kraftigare, men det ger också vävaren möjlighet att göra högre nivå av design genom att belysa fler färger. Detta är mattans motsvarighet till att ha högupplöst på en TV.

Om du letar efter sofistikerade och invecklade mönster, som har en robust känsla när du trampar på, eller bara en matta som kommer att pågå i årtionden, är en hög punktantal matta vägen att gå. Vi rekommenderar 1000 punkt och uppåt.

Å andra sidan, om du letar efter en matta för ett rum med mycket trafik eller måste ta stryk som ett kök, så kan en enklare matta vara vägen. En matta som är 700 punkter eller mindre kommer också att tjäna detta syfte väl.

kompakthet punkter närbild matta

Densitet och punkter är nära besläktade

Precis som punkter är densitet ett annat mått på antalet knutar i en matta (knutar per en meter på längden). Innebörden är samma sak som att ha en högre punkträkning. Generellt sett är densiteten nästan identisk för mattor av samma antal punkter, så när du handlar räcker det att bara titta på punkt antal som ett mått på en mattas kvalitet.

persisk matta baksida Punkter kompakthet
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader