VARUKORG

Gabbeh Mattor

Gabbeh mattor används för att ge hemmet en varm och lyxig känsla. Mattorna är en typ av persisk matta som har blivit populära senaste decenniet.

Gabbeh är världens mest kända nomadiska mattor i kategorin persiska mattor.

De allra första Gabbeh-mattorna har sitt ursprung i Iran. Moderna versioner av Gabbeh tillverkas nu mera i Indien, Pakistan och Turkiet. Handknutna Gabbeh-mattor är kända för sin mångsidighet och hållbarhet. Detta eftersom de är tjockare och grövre än många andra mattor. Av denna anledning är Gabbeh-mattor ett utmärkt val för inredningar med modern stil. Gabbeh mattor är helt organiska och bidrar till bra luftkvalitè. På grund av att mattorna tillverkas helt i ull och färgerna kommer från växter & djur alltså.

Mattorna passar därför utmärkt för barn och allergikänsliga hem!

persiska mattor gabbe

Historien om Gabbeh mattor

Gabbeh betyder ”oavslutad” eller ”oklippt” på farsi språket som talas i dagens Iran. Persiska Gabbeh har en tjockare, längre lugg och är inte lika hårt knuten som vanliga persiska mattor. Dessa stammattor har vävts i århundraden på horisontella vävstolar av nomadbefolkningen i södra Iran. Främst i området runt Shiraz. Kvinnor är traditionellt expertvävarna av nomadmattor. Mattorna de skapar visar varje enskild ande och naturligt hantverk när hon översätter sina livserfarenheter till designen av varje Gabbeh hon väver. Äkta nomadmattor är nästan uteslutande knutna för personligt bruk. Trots detta så säljs många av dessa i bazarerna. De är så tjocka att de till och med kan användas som madrass. Gabbeh-mattor är gjorda helt av ull.

Typer av Gabbeh

Det finns många typer av Gabbeh-designer, som är förknippade med varje särskild Kasghai-stammar. Exempel för dessa är Basic Gabbeh, Amalehbaft Gabbeh, Kashkoli Gabbeh och Luribaft. Skillnaderna för varje stil varierar med knutar per kvadratmeter, luggens grovhet, täthet i väven och sofistikerad design. Natur ull är ett av de mest hållbara materialen som finns och är vänligt mot fläckar.

Mattor bör dammsugas regelbundet. Minst en gång bör man vända på (rotera) mattan 1 gång per år för att säkerställa jämnt slitage. Rengör din Gabbeh-matta professionellt vart till vart tredje år för att befria mattan från finkornigt grus som tenderar att samlas i grunden eller i botten av mattan. Underlägg placerat under mattan kan hindra den från att glida och förbättra dess övergripande utseende.

gabbeh mattor
persiska mattor gabbeh

Gabbeh mattor i nutid

Man tror att vävarna ibland knyter in sina livshistorier och kärlekshistorier. Kanske är det en förklaring för att mönstren och designen i Gabbeh är väldigt slumpmässiga. Vissa Gabbeh-mattor kan innehålla mer sofistikerade detaljer och till och med upptagna mönster. Mattorna kan vara färgglada i sin färgkompensation. När modeindustrin i västvärlden gick mot modern design i heminredning fick Gabbeh mattor träda in i många hem. När Gabbeh introducerades för de europeiska och amerikanska konsumenterna fick enklare Gabbeh ett entusiastiskt välkomnande. Därmed upptäckte vävare att den moderna smaken gillar den vanliga Gabbeh utan något mönster. Persiska Gabbeh mattor görs fortfarande med mönster medans andra länder såsom Indien och Pakistan fokuserat på enfärgade mattor. Värt att nämna är att Gabbeh mattor som inte är tillverkade i Iran görs i stora fabriker. Därmed har mattorna inte samma kvalitè och naturliga charm som persiska Gabbeh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader