VARUKORG

Blå persisk matta

Vad betyder färgerna i mattor?

Blå persisk matta är en vanlig och populär färg man hittar ofta i persiska mattor. Vad betyder en blå persiska matta?

Den asymmetriska knuten – Senneh – gör det möjligt för hantverkare att skapa noggranna mönster som ger djup i minsta lilla detalj. Även om små förändringar kan förekomma i varje vävningsområde, fortsätter innebörden av persiska mattor och dess motiv alltid densamma. Precis som betydelsen av färgerna som pryder de. Det breda utbudet av nyanser – från röda, gula till blå persiska mattor är inte bara en dekoration. Det är ett bidrag till den större historia som de skickliga hantverkarna ville att vi skulle läsa från den deras varp och inslag. För att läsa budskapet bakom en persisk matta ordentligt måste man, förutom att förstå mönstren, ta reda på vad varje färg står för.

bla mattor persisk

Blå persisk matta

Blått är färgen på tillit, ansvar, ärlighet och lojalitet.Efter rött och beige är blå färg en av den mest använda färg i persiska mattor. Detta eftersom det inte finns många egenskaper i naturen som är blå och kan slutligen bli ett färgämne.Ursprungligen kom blåa färgen från en växt från trä men det gav inte långvariga och kvalitativa resultat.Nyansen utvunnen ur trä kan jämföras med dagens pastellblå.Det var inte förrän upptäckten av Indigo-växten som blått fick sin djupa safirton.Tack och lov kunde Orienten njuta av gåvorna från Indigofera tinctoria – indigoväxten – långt före Europa, som lärde känna indigon först på medeltiden.Blå persisk matta står för makt, men också ensamhet. Detta är en anspelning på livet efter detta.Därför paras det väldigt ofta ihop med motiv som uttrycker hopp om ett liv efter döden, som livets träd eller cypresser.

Röd persisk matta

Rött är färgen som betyder självförtroende, handling, energi och passion. Människor tenderar att uppfatta det som en varm, positiv och energigivande nyans. Röd färg väcker känslor som lockar uppmärksamhet och motiverar oss att vidta åtgärder. Det är färgen på blod och eld. I persiska mattor applicerades rött ofta då det var relativt lätt att få tag på och gav fina effekter. Dessutom hjälpte det hantverkarna att uppmärksamma mönster eller motiv som de ville lyfta fram. Den mest populära och eftertraktade källan till rött färgämne för spunnen ull var galen rot eftersom det gav ett rikt, djupt färgämne. Det var dock bara ett av många alternativ. Sniglar, skalbaggar, blommor och ogräs – från mald koschenillen till torkat granatäpple – färgade får- och getull för väften som senare tjänade till att skapa röda noggranna bakgrundsmönster. Rött i persiska mattor framkallar lycka, glädje, tur, mod, rikedom och en levande livskraft.

rod mattor
Persiskmatta,bomull,wilton,blommotiv,bladmotiv,medaljong,röd,

Betydelsen av guld och gult i persiska mattor

Namnet på färgen gul har en språkhistoria bakom sig, som orden ”guld”, ”skrika” eller ”ropa ut”. Detta beskriver perfekt denna varma nyans.

Perser förknippade också gult med strålglans, sol och livsglädje. Gula mattor gjorda av granatäppleskal, vinblad, saffran eller oxögon kamomillblommor. Guld, en mer tonad nyans av gult blandat med brunt, stod för rikedom och makt. Den användes sparsamt i persiska mattor och var vanligtvis reserverad för kungligheter och härskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader