VARUKORG

Persisk ljus matta

Persisk ljus matta kan lysa upp ett rum och är populära i svenska hem. En ljus persisk matta är elegant men låter inte mattan ta över den skandinaviska inredningen. Designers och dekoratörer kommenterar ofta om att persiska mattor kan förvandla ett rum. Att lägga till en levande Gabbeh matta till ett rum skapar en känsla av komfort. En fin Mahi Tabriz ger en känsla av klass till ett rum. Många känner inte till hur utseendet på en persisk matta förändras beroende på vilket håll den betraktas i och under vilken belysning mattan ligger under.

persisk matta
persiska matta

Med lugg och mot lugg

När en kund besöker vår butik eller galleri och bläddrar i vår kollektion förklarar vi alltid att alla persiska mattor har en ”mörk” och en ”ljus” sida. Persiska mattor är handvävda från botten till toppen. Från toppen av mattan verkar färgerna levande. Detta är ett resultat av att de naturliga fibrerna reflekterar ljus. Alltså är persiska mattor ljusare när du tittar ”med lugg” och något mörkare när du tittar ”mot lugg”. När du ska köpa en persisk matta bör du titta från båda långsidorna. För att avgöra vad som är ”med lugg” så känn på mattan och känn ifall toppen av mattan känns sträv. Känns mattan sträv är det ”mot lugg” du känner och tittar på. När du drar din hand och det känns som att din hand glider lätt längsmed mattan är det alls ”med lugg”.

Belysning med persisk ljus matta

Sett från botten av mattan ger en naturlig lutning av knutarnas skuggor och gör att färgtonerna framträder djupare. Den traditionella tumregeln är att persiska mattor ska placeras så att den ljusa änden är vänd när man kommer in i rummet. Att ha mattan synlig med lugg anses vara mer inbjudande. Dock så är det det mer en fråga om personlig preferens. Att rekommendera är att rotera sina mattor beroende på säsong. I så fall bör ljusa sidan vara vänd mot ingången av rummet på sommaren och den mörka sidan på vintern. Om mattan är exponerad av att ett fönster släpper in ljus är det bra att vända mattan vartannat år. 

persiska matta

Denna rotering är nödvändig att göra för att inte ena sida av mattan blir solblekt. Belysning spelar en stor roll i hur färgerna speglas med en persisk matta. Den absolut bästa representationen av färg är i det naturliga dagsljuset. Det finns ett gammalt persiskt handelsordspråk att en persisk matta aldrig ska köpas på natten. I vår butik gör vi det bästa vi kan med att använda ett naturligt ljus som möjligt.

Sommar med persisk matta

Sommaren i Sverige är en tid för alla att varva ner och njuta av värmen från vädret, nära och kära.

persiska mattor

Vi anser att de bästa handvävda mattorna för den här säsongen är mattorna som kan föra in naturens liv till ditt hem. Flatvävda Kelim är ett populärt val för de som letar efter en matta med lätt underhåll och som är färgglada till ett lägre pris.

Kelims har en unik lättviktskonstruktion som skapar en öppenhet i ett rum eller uteplats. Vår kollektion av handvävda afghanska kelimer är fantastiska sommarsäljare. Våra Kelims finns i löpare/hallmattor och i större storlekar.

Trendiga Persian Modern och Arc de Sant mattor har enkla neutrala färger, blått till grått. 

Gabbeh Persisk 152x200 visningsbild

Dessa gör dem lämpliga att använda med många inredningsstilar. De högkvalitativa konstruktionerna och de utmärkta naturliga kompositionerna i vår Arc de Sant-kollektion gör dem till ett utmärkt alternativ till nyare persiska mattor som vanligtvis har djupa färger och detaljrika mönster.

persisk matta

Vinter med persisk matta

 Vintern är den mörkaste av alla årstider. Även om inget kan förvandla en grå dag till en solig dag finns det saker du kan göra för att lysa upp ditt hem. Varken ifall det är ett stort rum eller ett mindre rum spelar ljuset en stor roll i inredningen.

 Att få ut det mesta av ljuset i dina rum kan mattor göra en stor skillnad. Mattor sparar nämligen också energikostnaderna! Att ta reda på hur du kan lysa upp ett mörkt rum är alltid en utmaning när du ska inreda ett nytt rum. Det är särskilt sant om rummen är utan stora fönster för att släppa in ett naturligt solljus. En renovering kan hjälpa till med problemet, men att riva väggar eller montera fönster är tack och lov inte det enda alternativet. En god ljusbelysningen är ett av de mest användbara verktygen att använda sig utav. Att skapa mer ljus handlar ofta om att belysa specifika och definiera fokuspunkter i ett rum. Med bra design kan vi lyfta fram och uppmärksamma de saker vi vill se och avleda vår uppmärksamhet. Vi vill alltså avleda från allt som vi uppfattar som brister. De flesta av oss spenderar mer tid hemma under den kalla årstiden.

Tips om hur du kan lysa upp ett rum

  • Använd dig av speglar för att göra rummet ljusare

Designers använder sig ofta av speglar för att ge förstora små rum. Speglar används som en illusion som gör mindre ytor upplevas större. Att använda sig av speglar för att lysa upp mörka utrymmen är det inte många som känner till!

Placera speglar på en vägg inom räckhåll för solljus från dina fönster där solen kommer att träffa under halva dagen. Till exempel kan en golvspegel nära ett fönster förstärka det naturliga ljuset och likaså en väggspegel. Detta fungerar som att lägga till ytterligare ett fönster till ditt rum. Speglar reflekterar ljus istället för att absorbera det. Detta gör så att ögat blir lurat så att rummet är större och ljusare än vad det egentligen är. Det är häpnadsväckande hur enkelt ett tillägg av en spegel kan förvandla ditt hem och lösa många av inredningsproblematiken!

persisk matta
  • Att använda dig av ljusa färger

Det ljus vi bäst uppfattar med ögat är längs vertikala ytor alltså på tak, väggar och fönster. Så om det är ljusstyrka du önskar i ditt rum är det första steget att måla dina väggar och tak vita.

  • Ljusfärgad persisk matta

Givetvis måste vi återkomma till denna punkt. Bland de bästa sätten att lysa upp ditt rum genom att behandla dina golv är med en ljus matta. Detta kommer inte bara att lägga till komfort och textur till ditt golv, utan kommer också ge det värme. En persisk matta är det perfekta sättet att lägga till lite färg i ditt utrymme. De är inte bara en signatur för din stil, utan de hjälper också till att expandera rummet och tillföra mer ljus. När du väljer en färg för din matta kan du välja vit/elfenben, gul eller några varmare nyanskombinationer.

Gabbeh Persisk 150x207 visningsexempel
preloader