VARUKORG

Köpa Tabriz matta

Köpa Tabriz matta är den sorten av persiskamattor många eftertraktar. Tabriz mattor har många mattfantaster som placerar högt upp i sina topplistor av persiska mattor. Tabriz är en av de absolut viktigaste städerna i Iran. Det är huvudstaden i den nordvästra provinsen Azerbajdzjan. Länge har Tabriz varit staden där traditionell persisk matt produktion varit koncentrerad.

Tabriz

I århundraden har den iranska staden Tabriz varit en referenspunkt för tillverkning av mattor av högsta kvalitet. Till skillnad från andra orientaliska städer har ingen enskild stil utvecklats i Tabriz. Däremot så har olika vävskolor producerat olika mönster, vilket har resulterat i en variation av vackra mattor. Mattorna har använts för vardagslivet, prydnad och till bön.

Kort historia om Tabriz    

Designen för dessa mattor är ofta hämtade från de stora orientaliska poeternas skrifter. De visar ofta scener av falkjakt eller bilder av ett hotfullt lejon. Tabriz-mattor är också kända för bilder av palats, moskéer och stridsscener. Andra scener har inspirerats av omslagen till antika böcker. Traditionen för matt tillverkning i staden hade en höjdpunkt under perioden från 1100- till 1500-talen. Senare, under 1800-talet, var staden Tabriz hemmet för några av de mest berömda mattvävande hantverkarna. Dessa sedan fortsatte traditionen som började där hundratals år tidigare.

tabriz

Hantverkare i staden ledde vägen in i en renässans av matt tillverkning. Mattor gjordes såväl för människorna i Iran och såväl som för export till Europa. Deras hantverk var näst på oslagbar och materialen som de använde var av högsta kvalitet. Tabriz vävare gjorde mattor med tätt packade knutar och med komplexa blommönster. Några av de mattorna som tillverkades där i Tabriz på 1900-talet är bland de finaste som någonsin gjorts. Dessa mattor är helt unika eftersom de har ett dubbelt inslag. Detta innebär att mattorna får ett jämt och stadigt band när dom vävs. Oftast är mattorna gjorda av bomull eller ull, tillsammans med bomullsvarp. Tabriz vävare använder också både persiska och turkiska knutar och en tätt vävd dubbel grund. Eftersom Tabriz ligger nära Turkiet är det naturligt att många turkar bor i staden.

Typiska mönster för Tabriz-mattor

Staden Tabriz är hem för ett stort antal mattvävare och skolor som har lärt generationer av hantverkare. Framförallt har vävarna specialiserat sig i hur man skapar vackra handgjorda lyxmattor. Istället för att bara väva mattor med ett dominerande mönster har stadens hantverkare skapat mattor som tar upp de mest populära mönstren. Mönstren man finner i Tabriz mattor är en del från under hela det persiska inflytandet. 

mattor av tabriz

När man talar om en Tabriz-matta identifierar man därför mattan genom dess geografiska ursprung snarare än genom dess stil. Majoriteten av persiska mattor är kopplat till en viss gemensam mönsterkomposition eller teman. Man kan alltså kanske hitta en Tabriz-matta med en central medaljong omgiven av blommotiv. Ibland så kan man hitta en mindre bönematta med religiösa symboler. Det finns också mattor med regelbundet återkommande motiv över hela ytan, vilket skapar ett symmetriskt och detaljerat mönster. I vissa fall föreställer Tabriz-mattor scener från vardagen. Ett av de mest återkommande motiven är skapade utifrån de fyra årstiderna. Det finns också en stor variation i färgerna som används i Tabriz-mattor. De vanligaste färgerna är rött och blått för dekorationerna och beige som bakgrundsfärg. Det finns också mattor med gröna detaljer, särskilt när det gäller mattor som används för bön, och mattor med pastellfärger.

tabriz mattor

Poeternas inflytande på Tabriz-mattor

Iran har haft många stora poeter och landet har präglats mycket av poeternas dikterande. Det har funnits många stora poeter i Persien som har påverkat mattvävningen. Ett av de områden som var mest influerat av poeterna har varit just Tabriz. Poeter som Hafez, Rumi, Ferdosi, Saadi, Fizuli och Omar Khayam har alla starkt påverkat designen av Tabriz-mattor. Deras dikter blev ofta avbildade i mattor eller så vävdes deras poesi in i mattornas kanter. Några av de vanliga teman för mattorna är skildringar av Khosrau, Shirin, Iskander & Layla och Majnun. Dessa karaktärer som skapades av poeterna var så starkt älskade och värderade att det i hög grad påverkade Tabriz konstnärskap. Inte bara bland mattorna utan även målningarna och miniatyrerna.

antigue-tabriz

Hur man bedömer kvalité Tabriz-mattor

Bland Tabriz mattor används ofta termen Raj snarare än knutar per kvadratcentimeter. Det vanligaste sättet persiska mattor mäts på är knutantal, material och utförandet av mönster. Ofta när man köper Tabriz mattor hittar man alltså benämningen Raj i anslutning till namnet. Raj definieras av antalet knutar mellan en bredd av 70 mm längst väften. Ett exempel för dessa:

  • Mattor med benämningen 40Raj finns det ca 400–500,000 knutar/kvm
  • Mattor med 50Raj finns det ca 500–600,000 knutar/kvm
  • Mattor med 60Raj finns det ca 600–800 000 knutar/kvm
  • Mattor med 70Raj finns ca 800–1 000 000 knutar/kvm

Mattor med 70 Raj är väldigt sällsynt idag och hittas för det mesta i äldre Tabriz mattor. Tabriz är de enda mattorna där man mäter mattor i ”Raj”.

För att göra en ungefärlig uppsättning av Tabriz mattor hittar man detta oftast:

Lugg: Ull av varierande kvalitet finns även mattor med kork ull som anses vara finaste ullen
Inslag: Bomull, med två inslagstrådar, alltså dubbelt inslag som vi berätta om tidigare
Varp: Bomullsgarn som är handspunnet och färgat av naturliga ingredienser
Knut: Persisk senneh knut & turkisk knut finns att hitta.
Knuttäthet eller RAJ: Från 400 000 knutar per kvadratmeter till 1.000.000 knutar per kvadratmeter.

knot tabriz mattor

Varför välja en Tabriz-matta till ditt hem?

Att inreda ett rum i ditt hem med en Tabriz-matta är ett tecken på klass och tradition. Gamla Tabriz-mattor går tillbaka till perioden mellan 1100 och 1500, och först senare, tack vare internationell handel, nådde dessa mästerverk västvärlden. Tack vare den höga kvaliteten på dessa mattor och rikedomen i deras dekoration kan Tabriz-mattor anpassas till alla sammanhang. En matta av denna typ kan integreras i en klassisk inredning såväl som i ett modernt rum. Eftersom Tabriz mattorna är varma, eleganta och rikt dekorerade.

mattor

Tabriz-mattor kan framgångsrikt inreda alla rum i hemmet. Medan mattor i djupare färger och mer intrikata mönster kan ge personlighet till även det enklaste vardagsrummet, är mattor i ljusare färger och pastellfärger ett utmärkt val för att koppla av i sovrummet.

Summary
Tabriz Matta
Article Name
Tabriz Matta
Description
Köpa Tabriz matta är den sorten av persiskamattor många eftertraktar. Tabriz mattor har många mattfantaster som placerar högt upp i sina topplistor av persiska mattor.
Author
Publisher Name
Persarts
Publisher Logo
preloader