VARUKORG

Persisk Wilton Matta

Persisk Wilton Matta är en benämning på maskinsydda mattor tillverkade i Iran. En Persisk Wilton matta är maskingjord och tillverkad med kraftvävstol. Idag är många mattor tillverkade med kraftvävstolar för att kunna producera i större volymer och i snabbare tempo. Handvävda mattor tar längre tid och det finns tyvärr inte lika många hantverkare idag. Med kraftvävstolarna har möjliggjort att utvecklare kan skapa valfritt antal unika stilar och motiv på mattorna själva. I och med detta har frihet getts till individer för en mer mångsidig katalog av textilier. T.ex. så har våra samarbetspartners tillverkat några av våra persiska Wilton i 3D. Detta ger en ytterligare dimension till våra mattor och ett resultat av färgstarka och tydliga konturer.

Historien om Wilton

Wilton benämningen härstammar från staden Wilton i Wiltshire. Staden har en historia som går tillbaka ända till medeltiden. På den tiden när den lukrativa ullhandeln uppdagades blev detta grunden för en stor del av Englands rikedom vid den här tiden. Denna tid med ullhandel blev senare startskottet för tygtillverkningen i slutet av 1700-talet. Under beskydd av en greve av Pembroke, vars säte var i Wilton och som hade intresserat sig för tillverkning av mattor under sina resor till Frankrike. Det som blev avgörandet i expansionen var att greven lät smuggla två vävare ut ur Frankrike, och hjälpte till att utveckla väveriet i Wilton. Enligt legenden så smugglades fransmännen ut ur Frankrike i vintunnor. Myten har inte bekfräftats vara sant men sant är att fransmännen Anthony Dufossé och Peter Jemaule arbetade på Wilton fabriken. 

wilton
wilton

Det var Anthony Dufossé som utvecklade metoden med att klippa av slingorna av garn som sedan blev patenterad. Maskinen möjliggjorde alltså att klippa garnet och rulla om mattlängderna. Detta sparade tyg och gjorde mattorna precisionsmässigt perfekta. Den första Wilton-mattvävstolen blev patenterad 1741 och Axminster vävningen (en brittisk handvävdmatta), som först etablerades i staden Devon med samma namn. Axministermattor började faktiskt tillverkas på samma plats 1835. Efter ett antal uppköp och samarbete och förvärv till Wilton fabriken under de efterföljande decennierna, grundades Wilton-mattorna som du hittar idag. Idag finns fabriken kvar i Wilton och tillverkar Wiltonmattor.

Vad är en Axministermatta?

Axminster-mattan definieras av dess unika egenskaper. Den absolut mest framträdande är dess vävstolsmönster. När vävstolen används så klipps garnet och kläms fast i konsoler. När det sker så sänks sedan varje tofs ner i själva mattan. Tuvorna placeras slutligen mellan varptrådarna och binds hårt av väften. 

axminster

Denna uppmärksamhet på detaljer under vävning hjälper Axminster-mattan att uppnå ett högkvalitativt utseende och känsla. Axminster-mattan utmärker sig också i färgflexibilitet. Den kan göras med upp till 12 olika färger. Detta tillåter återförsäljare att ha en hel del anpassning till sina önskemål när de gör sitt köp. Denna mångsidighet gör det till ett utmärkt alternativ för hotell, mattor för gästfrihet eller ditt hem.

Vilket är bättre?

Varje matta har sina egna egenskaper som kan göra dem att föredra framför varandra. Det är trots allt den som äger mattan som avgör vilken typ av matta som är bäst. Axminster-mattan utmärker sig i sina olika färgalternativ vilket innebär att om du önskar att få en specifik färg för ett rum så kommer denna typ av matta att vara din bästa plats att börja med. Wilton-mattan erbjuder dig massor av variation i dess texturer och dess stigningstätheter. Var och en av dessa mattor är hållbara och av hög kvalitet så oavsett vad du väljer kommer du garanterat att få något som tål mycket användning. I slutändan handlar det om personliga preferenser. På grund av detta är det viktigt att du gör din forskning och hittar en vävd matta som är perfekt för dig. Att kontakta en professionell kan hjälpa dig att avgöra vad du behöver.

Wilton mattor tenderar att ge en extra dimension vilket kan ge en optisk illusion av att mattan är en äkta handknuten matta.

Hur tillverkas Persisk Wilton Matta?

Detta beror på att Wiltonvävning innebär generellt färre färger med garnet löpande kontinuerligt. Garnet följer löpande antingen på ytan av mattan, (luggen), eller i ryggen (baksidan av mattan). Vilken typ av vävning så är vävkraftstolarna så pass avancerade att vilken sida som än används för tillverkningen är resultatet ungefär detsamma. Resultat blir en vacker, högkvalitativ och snudd på perfekt matta som lämpar sig för tunga applikationer.

Typer av Wilton mattor inkluderar metoden ”lugg mot lugg”, enkelram och multiram. I metoden lugg mot lugg så väver maskinerna två bakstycken fästa med garnet som tillverkas till luggen. Garnet skärs sedan ned till två skurna luggmattor som ger ett fint slutresultat. Wilton-mattor har varit ett populärt val i flygplan på grund av deras motstånd mot slitage.

Skillnaden mellan maskingjorda och handknutna mattor

Att köpa en persisk wilton matta innebär att du får en matta med ett persiskt mönster till en bråkdel av priset. En äkta handknuten persisk matta kommer givetvis tjäna dig betydligt längre men kan komma att kosta dig. Handknutna mattor tar mycket lång tid att göra och kan inte massproduceras på samma sätt som Wiltonmattor kan.

Handknuten

Detta beror på att det är en människa som sitter och knyter samt att materialen är helt naturliga. Det är alltså en fråga om tidskostnad, arbetskostnad och materielkostnad som gör att mattornas priser skiljer sig åt. Livslängden för Wilton mattor varierar beroende på vilket material som använts och hur mycket mattan nyttjas i ett hem. Det brukar variera från 10-30år innan mattan måste bytas ut. Våra persiska Wilton mattor tillverkas i majoriteten bomull och med akryl. Enbart fransarna är syntetiska och materialet är polypropenen. Våra persiska maskingjorda mattor beställs från en fabrik i Iran där tillverkarna har decennier av erfarenhet.

Tillverkarna använder den senaste teknologin med sina kraftvävstolar och mattorna har extremt hög klass när det kommer till mönsterkompositionen. Deras erfarenhet och designkunskaper är oslagbart då dom har matt tillverkning i sitt DNA. Iran har varit ledande landet inom mattor och deras äkta handknutna mattor anses vara bäst i hela världen. Vår kollektion av persiska moderna mattor är även dom maskingjorda. Dom är tillverkade av ull och viskos som ger ett glansigt utseende.

Vi hoppas vi besvarat några av dina frågor gällande maskingjorda/Persisk Wilton matta och gett dig inspiration och hjälp till ditt köp!

Summary
Persisk Wilton Matta
Article Name
Persisk Wilton Matta
Description
Persisk Wilton Matta är en benämning på maskinsydda mattor tillverkade i Iran. En Persisk Wilton matta är maskingjord och tillverkad med kraftvävstol.
Author
Publisher Name
Persarts
Publisher Logo
preloader