VARUKORG

Mattor i ull

Mattor i ull är sedd som bästa sorternas matta. Ullmattor har många fördelar. Mattor i ull till exempel ger värme, ett slags brandskydd och luftrengöring. Kort sagt är detta inlägg om varför ullmattor ses som premiumalternativet!

Ullmattor är inte bara ett tygstycke

Tvärtemot är det ett tyg som förmedlar värme och emellertid glädje till hemmet. Dessutom fyller de dekorativa funktioner och isolerar mot kyla. Vidare är ullmattor bevisade att också skydda laminerat golv! På grund av att det finns så många olika mattsorter så finns det ett skäl till varför ullmattor är ansedd vara bäst. Till följd av att dem är varma, naturliga, har ekologiska fiber och är därefter så mångsidiga är ett av skälen.

Som människor har vi använt ull för att göra golvbeläggningar i hundratals, om inte tusentals år.  Ända sedan människan upptäckte hur man klipper mjuk, fluffig ull från får. Ull finns som de flesta material, i olika kvalité. Olika får ger olika sorters ull. Persiska mattor varierar i kvalité beroende på vart den persiska mattan är tillverkad. Det är inte bara designen och tillverkningsplatsen som är annorlunda. Det är också olika beroende på hur fårets ull är i området.

Fördelarna med ullmattan

  • Dem ger en mjuk och behaglig vid beröring
  • Är miljövänlig (tillverkad av naturlig ull utan att använda kemikalier) i persiska mattor är även färgen naturlig från djur & växtriket
  • Dem är bra för inomhusmiljön också (den absorberar cirka 30 % av sin vikt i fukt utan att kännas fuktig, vilket gör den till en bra naturlig avfuktare).
  • Ullmattorna motstår komprimering eller krossning
  • Är naturligt smutsavvisande accepterar och behåller färg väl
  • Sist men inte minst är dem ett flamskyddad och smälter inte
ull

Matta som är lätt att sköta om

En viktig anledning att köpa mattor i ull är på grund av deras motståndskraft mot fläckar och därav lätta att sköta. Ull anses vara 30 % mer motståndskraftig mot fläckar än andra syntetiska fibrer. Detta innebär alltså mindre tid åt underhåll därefter. Dessutom är det lätt att ta bort märken efter möblerna och fotsteg. Om du vill veta mer om hur du ska sköta om ullmattor läs detta inlägg Därför kommer de alltid att vara perfekta, eftersom de åldras väldigt bra. En bra investering helt enkelt!

persisk

Ull tar lång tid att slitas ut och åldras väldigt bra, det kommer att ta år innan den slutar se ny ut och när den åldras ser du att den inte alls mår dåligt. Denna kvalitet som gör den så motståndskraftig mot fläckar kommer från att lanolinen som täcker dess fibrer. Det fungerar som om fåren var vaxade, det är därför det är svårt att färga får. Som om det inte vore nog så är ulls egenskap antistatisk som betyder att de tar upp mindre damm än andra material. Till skillnad från syntetiska material med fläckskydd kommer inte fläckbeständigheten på ullmattor att försvinna. Detta beror på att lanolinen är en del av ullen och inte ett tillbehör som lagts till efter klippning.

Kan ullmattor ge bättre luft?

Ull stabiliserar relativ fuktighet genom att absorbera eller frigöra fukt under perioder i rum med hög eller låg fuktighet. Om den upprätthålls, absorberar den och neutraliserar luftburna partiklar och rök, såsom formaldehyd, svaveldioxid och kväveoxider.

Ull är en biprodukt från fåruppfödning och är i sitt naturliga tillstånd absolut toxinfri. Ibland färgas ull för att få en viss färg. Reglerna styr vad som kan användas i döendeprocessen och varierar från land till land. I våra persiska mattor används inga AZO-färgämnen och är tillverkade med naturliga färgämnen. Därmed är våra mattor EU-godkända.

Ull produceras av helt förnybara och naturresurser – vatten, sol och gräs. Syntetiska mattor kräver mycket mer energi att tillverka än ullmattor. Ullmattan minskar till och med energibehovet för uppvärmning och kylning i ditt hem genom att förhindra värmeförlust och värmehöjning.

Som ett extra plus erbjuder alltså naturlig ull enastående isolerande egenskaper.

handknot

Är ullmattor ekologiska?

I jorden bryts ull lätt ned för att producera viktiga växtnäringsämnen som till exempel kalium, kväve och fosfor. Därefter i ett avfall kommer ullen att sönderdelas och lämnar inga skadliga rester. Ull består helt och hållet av aminosyror som är livets byggstenar. I slutet av mattans livslängd kan luggen från ullmatta återföras till marken, vilket frigör näringsämnen när den bryts ner, vilket främjar ytterligare grästillväxt. 

ull

Handknutna ullmattor är även tillverkade utan el då dessa knyts av människor av ull. Alltså en obefintlig energitillverkning. Ull som fiber tål tryck, har en vacker estetik och utmärkta utseendebevarande egenskaper. Den är också otroligt långvarig när den sköts rätt, vilket gör den till en utmärkt investering när det är dags att byta ut befintliga mattor.

Nackdelarna med ullmattan

  • Det är bränsle för malar och mattbaggarlarver, även om det kan behandlas med en insekticid för att förhindra problemet.
  • Alkaliska ämnen som finns i vissa tvättmedel kan skada ullfibrer.
  • Det är dyrare än dess syntetiska konkurrenter. Bortsett från pris och färg, så är det klokt att tänka på vilket syfte som mattan kommer att fylla hos dig.
ull

Sammanfattningsvis

Ull är den klassiska lyxiga mattfibern som har några distinkta egenskaper som skiljer den från andra fibrer. Det är helt naturligt, bekvämt, brandsäkert och till och med hållbart! Även om det kommer att kosta lite mer och kräva något mer underhåll. Så kommer fördelarna definitivt att göra det värt det att dammsuga en gång i veckan. Oavsett om det gäller ett familjehem ett lyxigt boende eller ett hotellrum så kommer det att uppfylla eller till och med överträffa förväntningarna.

Se våra ullmattor i butik och fråga någon av vår personal om vilken matta som passar bäst in i just ditt hem!

Summary
Mattor i ull
Article Name
Mattor i ull
Description
Som människor har vi använt ull för att göra golvbeläggningar i hundratals, om inte tusentals år. Ända sedan människan upptäckte hur man klipper mjuk, fluffig ull från får. Ull finns som de flesta material, i olika kvalité. Olika får ger olika sorters ull. Persiska mattor varierar i kvalité beroende på vart den persiska mattan är tillverkad. Det är inte bara designen och tillverkningsplatsen som är annorlunda. Det är också olika beroende på hur fårets ull är i området.
Author
Publisher Name
Persarts
Publisher Logo
preloader