VARUKORG

Persiska Mattor Fakta

Persiska mattor fakta berättar vi om i detta inlägg. Persiska mattor är kända för sin skönhet och historia. Mattors egenskaper och kvalitet skiljer sig ofta åt, särskilt när de skapas i olika områden. Persiska mattor har vanligtvis blommönster medan turkiska mattor vanligtvis är grövre. Persiska mattor och turkiska mattor skiljer sig stort. Turkiska mattor har taggiga geometriska mönster och ljusare och vildare färger. Persiska mattor av hög kvalitet använder fin höglandsknytning och har kompakt knytning. Mattdesign varierar från region till region och ofta by till by. Många har blommönster med strövande rankor och finns i många olika färger. Kända persiska motiv inkluderar djärva medaljonger, spandeller, upprepande arabesker, gränssnitt som ofta använder upprepade Herati-mönster av blommor centrerade i diamanter, med fyra böjda blad som liknar fiskögon som kommer från varje diamant. Enligt Doris Leslie Blau Persia (en känd antik matthandlare och matt kännare) har varje region och subregion sin egen unika designikonografi som har gått i arv från en generation till nästa. Detta har säkerställt att var och en är distinkt och speciell trots en grundläggande gemensamhet i konstruktionen. Detta är tyvärr mindre sant i modern tid då vävare har flyttat i bredare utsträckning.

Den typ av material som används, metoden för att knyta knutar och tätheten av knutar per kvadratcentimeter, i kombination med specifika designscheman, ger alla ett unikt kulturellt fingeravtryck till varje äldre matta. Dessa distinktioner gör sökandet efter en antik persisk matta till en spännande vandring genom persisk kultur och historia. Antika persiska mattor och vintage persiska mattor, bland alla antika orientaliska mattor som finns tillgängliga, är kända för sina många olika stilar. Priset på en antik persisk matta kan variera enormt beroende på kvaliteten på det ursprungliga hantverket. Då tittar man på saker som komplexiteten av designen, materialet som används, antalet knutar per kvadratcentimeter och mattans nuvarande skick.

pazirik

Matt tillverkning är en stor bransch i Iran. Det tar vanligtvis flera månader att tillverka mattorna och drar in flera hundra eventuellt flera tusen dollar, en ansenlig summa för en familj på landet. Branschen har på senare tid blivit modernare och blivit mer industriellt i stora städerna.
Marika Sardar har en PDH i islamisk konst och historia från New York University har skrivit så här:
”I Iran utgjorde matt- och textilindustrin en del av Shah Abbas (r. 1587–1629 dåvarande kungen i Iran) ett program för att omstrukturera ekonomin och locka europeiska köpmän till landet. Han överförde sidenhandlare och vävare till den nya huvudstaden Isfahan och undertecknade handelsavtal med Spanien, England och Frankrike. Av de mängder av mattor som exporterades utomlands vid denna tid var ”Polonaise” typen den mest populära; över 300 av dem finns i utländska samlingar. Många av mattorna bär familjens vapensköld som beställt dem. Vas- och trädgårdsmattor hörde till de andra vanliga typerna. I var och en av dessa ersätter vegetabiliska motiv de figurala från föregående århundrade.

Enligt Doris Leslie Blau: ”Den persiska mattvävningens guldålder inträffade under den safavidiska dynastin, när Shah Tahmasp (1524-1587) började etablera hovfabriker för mattproduktion. Före denna tid var tillverkningen av mattor i regionen i första hand ett byhantverk, definierat genom användning av enkla rätlinjiga mönster. Efter den afghanska invasionen 1722 skedde en betydande nedgång i produktionen av persiska mattor. Fram till slutet av artonhundratalet då den europeiska efterfrågan på persiska mattor blev det på nytt en stor ökning av produktionen igen. Persiska mattor kan delas in i två huvudkategorier – stadsmattor (formella) som tillverkades i vävfabriker, är kända för sina finvävda och ofta intrikata mönster. Bymattor (informella), som är mycket varierande i sina unika blandningar av stads- och nomadmotiv och tekniker. De viktigaste formella stads mattorna kommer från Tabriz, Kashan, Kirman, Doroksh, Khorassan, Meshad, Teheran och Sarouk. De mest kända byarna inkluderade Malayer, Sarab, Bakhtiar, Bakshaish, Sultanabad, Bibikabad, Senneh, Fereghan, Heriz, Hamadan och Shiraz.

persiska mattor

Traditionella antika persiska mattor har förblivit i huvudsak oförändrade i århundraden med de tidigaste klassiska orientaliska mattorna skapade för 1500-talets Safavid Court. Den befintliga dekorativa repertoaren, som tillägnar sig designprinciper från persiska bokbindningar och miniatyrer, består av centrala fältmönster med ändlösa eller centraliserade upprepningar med hjälp av kartuscher eller blomornamentik. Kända områden för att tillverka mattor inkluderar Mashhad, Tabriz, Arak, Isfahan, Kashon och Kerman. ”Chelsea Carpet” är en berömd persisk matta från 1500-talet som nu finns på Victoria and Albert Museum i London. Den har invecklade motiv av lejon på jakt.

Kända områden för att tillverka mattor inkluderar Mashhad, Tabriz, Arak, Isfahan, Kashan och Kirman. Välkända sorter av persiska mattor – några från de ovan nämnda städerna – inkluderar Khorassan, Meshed, Herat, Shiraz, Korman, Tabriz, Senna, Sarouk, Heraz, Hamadan, Sultananabad och Ispahan. Bland några andra mattor och regioner finns Bakhtiar, Bidjar, Bakshaish & Heriz, Fereghan, Bibikabad, Teheran, Qum, Joshegan, Malayer, Sarab, City-mattor från Turkiet och Iran är kända för sina formella, täta böjda blommönster. De har traditionellt sett haft ett högre knutantal. Enligt Doris Leslie Blau: Designen av dessa antika persiska Kashan-mattor och mattor kombinerar framgångsrikt den alltid funna närvarande centrala medaljongen med hängande system, förstärkta av hörnband och återkommande blomkompositioner. Baserat på ett underliggande rutsystem, är antika persiska mattor sammansatta av spiral-arabesker prydda med blom- och bladmotiv.

Västpersiska centra som Malayer och Senneh utvecklade ett rykte om komplicerade upprepningar av blommig boteh medan de finaste traditionella antika mattorna från artonhundratalet vävdes i de sofistikerade stadsverkstäderna Kashan, Malayer och Senneh. Kashan blev centrum för den persiska sidenindustrin, dess hantverkare kända för den silkeslena kvaliteten på ullmattorna som de producerade. De finaste av antika Kashan-mattor och mattor är kända som Mohtashem, uppkallad efter den mest kända vävaren från den staden. Den fantastiska symmetrin hos sådana intrikata mattor kan bara skapas av erfarna hantverkare som noggrant följer sofistikerade tecknade serier.” [Källa: Doris Leslie Blau ~] Joshegans mattor är kända för sina gobelänger. ”De varierar i storlek, de flesta är fyra gånger sex fot, men vissa finns i större dimensioner. Några av de största persiska mattorna är Joshegan-mattorna.

persisk matta

Färgerna som används i vävningen är i allmänhet naturliga färgämnen, och de smälter vackert samman. Designen och mönstren är generellt sett ganska invecklade, vilket också är typiskt för persiska mattor. En annan traditionell persisk egenskap är avsaknaden av tom färg i själva mattan. Intrikata design täcker varje Joshegan matta. Vävtekniken som används i dessa mattor är också persisk, som använder handgjorda asymmetriska knutar. Kvaliteten på Joshegans mattor varierar beroende på material, ålder och knut per kvadrattum på den individuella mattan.

Vi hoppas att dessa persiska mattor fakta har lärt dig någonting nytt om konstverken som persiska mattor är och om dess bakomliggande historia.

Summary
Persiska Mattor
Article Name
Persiska Mattor
Description
Persiska mattor fakta berättar vi om i detta inlägg.
Author
Publisher Name
Persarts
Publisher Logo
preloader