VARUKORG

Allt du behöver veta om mattor

Allt du behöver veta om mattor ska vi gå igenom i detta inlägg! I den här guiden får du lära dig allt som insiders vet om mattpriser och hur man köper mattor. Förhoppningsvis kan vi berätta allt du behöver veta om mattor innan du går till butiken!

Det första steget för att göra en bra affär är att tala språket. Vi förstår att det kan vara tråkigt, men det är bäst att börja med grunderna. Du kan använda detta som en referens när du stöter på ord du inte känner till. Eller ännu bättre, du kan bli bekant med vart och ett av dessa ord vilket hjälper till med att när förhandla med säljaren. Nedan är vanliga termer som används i branschen:

Baksidan:

Precis som namnet berättar är detta baksidan av mattan. Baksidan kan delas upp i två delar: primär och sekundär baksida.Primär baksida ger strukturen för tofsarna. Den sekundära baksidan ger en barriär från mattans stoppning och golv.Baksidan kan vara gjord av naturliga eller syntetiska material. Persiska mattor är tillverkade av ull och bomull vilket alltså ger helt naturliga baksidor.

Baksidan

Lugg:

Luggen är den översta delen av mattan och är den delen du går på. Mattor kan ha kort lugg och hög lugg. Beroende på vilket rum mattan ska ligga så är det värt att tänka på vilken typ av lugg du behöver i ett rum. Låg lugg = Lättare att dammsuga. Hög lugg = Svårare att dammsuga men ger skönare känsla under fötterna och värmer rummet bättre.

Fiber:

Grundmaterialet som mattor tillverkas med.Eftersom det är mattans byggsten är fibern väldigt viktig.En detaljerad uppdelning av de viktigaste mattfibrerna går vi igenom senare i denna guide.

fiber

Varp och väft:

Varp kallas de trådar som är uppspända i vävstolen när man ska börja väva. Väft, eller inslag, är den tråd man väver med. Man lindar upp den på en skyttel som skickas från sida till sida mellan varptrådarna. Varpen är en del av fransen och går lodrätt. Väften går vågrätt längs mattan.

Varp och väft

Krossa:

Böjning av mattfibrerna, vanligtvis på grund av tung trafik eller tunga möbler.Krossning är ofta irreparabel.Detta kan vara huvudvärk för en mattvättare.Folk ringer och hävdar att deras matta är smutsig, men den är verkligen krossad.Krossad matta reflekterar ljuset på ett sätt som gör att den ser smutsig och sliten ut.

matta

Det andra steget är att välja ditt mattfibermaterial. Detta kanske är det viktigaste beslutet du kommer att göra. Det finns minst 6 viktiga specifikationer när det kommer till mattans hållbarhet. Om man skulle ranka den viktigaste specifikationen är mattmaterialet den första faktorn. Det som avgör hur länge din matta kommer att hålla. Det är minst sagt inte 100% okomplicerat. Olika fibermaterial har olika fördelar.Låt oss använda en jacka som exempel: En jacka som är gjord av ull kan vara ”gjord för att hålla” men ”tung”. En annan jacka är gjord av syntet och kan vara lätt och billig men ha kort livslängd. Samma sak gäller för mattor.

Det finns 5 vanliga mattfibermaterial. Det är värt att läsa vårt blogginlägg om materialen som används i tillverkning av mattor Men här är en kort sammanfattning av typerna av mattfibrer:

  • Är hållbarhet din högsta prioritet? Nylon kan vara din bästa insats.
  • Vill du ha utmärkt fläckbeständighet? Du har alternativ men nylonmattor med ett fläckskydd skyddar bäst.
  • Vill du ha en billigare fiber som fortfarande motstår fläckar? Polyester är populärt och olefin är ett alternativ.
  • Det absolut bästa är den lyxigare, helt naturliga och dessutom extremt hållbara fiberullen.
mattor

Det tredje steget är att lära dig om de bästa knepen om underhåll. Vi har ett blogginlägg om detta här men vi går igenom det kort här. Att dammsuga och mattbehandla, det här är bitterljuvt. Innan du scrollar vidare vill vi ge dig några tips om hur du får ut det mesta av din matta.

Du vet förmodligen att det är viktigt att dammsuga redan. Att dammsuga en matta förlänger livslängden på din matta. Det som händer är att du blir av med smuts som river upp fibrerna. Detta gör din matta mer sanitär också såklart. Dock så är det många som förbiser att mattan i kombination med rätt dammsugare kan vara en fördel för en allergiker framför hårda golv. Anledningen är att damm och allergener som träffas fastnar i mattans fibrer. Mattan fungerar som ett filter som dammsugaren kan ”tömma”. Detta jämförs med hårda golv där allergenerna sitter på golvet men sparkas upp i luften när folk går förbi. Tills du eller någon tillslut moppar golvet. Att hålla din matta ren är avgörande för att förhindra skadedjur som svarta mattbaggar från att förvandla mattan till sitt nya hem. Så att välja rätt dammsugare är ett absolut måste. 

persiska mattor gabbe

Vår favorit för dammsugning är de med kort munstycke då dessa inte förstår mattans lugg och hjälper till att suga upp smuts som sitter långt ner i fibrerna. Självklart har varje hem och dess budget annorlunda.

Fläckar

Då och då kommer du förmodligen att råka ut för ett spill eller en olycka på mattan. Vi har som sagt ett blogginlägg redan som hjälper dig igenom det (du kan klicka den här länken som leder dig till allt om mattvård). Men du kan också överväga att ha några av de rekommenderade rengöringsmedlen för säkerhets skull. 

Fläckar

Min favoritrengörare att ha till hands för rödvinsfläckar (den är faktiskt designad för kläder men fungerar utmärkt!) är den här som kallas bästa mattstoppning.

Om du har en bomulls matta så är kallvatten, (inte varmvatten) och en bomullstrasa din bästa vän.

persiska mattor
fläckar

För fläckar på ullmattor:

Gnid inte på fläcken utan fukta fläcken och sug upp. För fettfläckar och andra svårare fläckar rekommenderas ett ph-neutralt rengöringsmedel, till exempel ullschampo. Undvik blekmedel eller andra produkter som riskerar att påverka ullmattans färg.

preloader