VARUKORG

Hur känner man igen en handgjord och en maskintillverkad matta?

Hur känner man igen en handgjord och en maskintillverkad matta?

Hur känner man igen en handgjord från en maskintillverkad? Att vara säker på vad skillnaden mellan dess är viktigt! Innan du frågar en mattsäljare, var säker på att vad du ska titta efter. Vi ger tips för att se skillnaderna nedan!

Det finns många typer av vackra mattor. Huvudsakligen delas de in i två huvudkategorier. Handknutna mattor och maskingjorda. Dessa två sorters mattor är de du hittar mest på marknaden. Det finns dock mattor som är både handknutna och maskingjorda.                                                                 Läs mer om hur du kan veta vad skillnaden är mellan handknutna och maskingjorda mattor nedan!

Hur känner man igen en handgjord och en maskintillverkad matta

Ojämna kontra enhetliga knutar

Ett av de mest uppenbara sätten att se till att en matta är maskingjord eller handgjord är att  titta på baksidan. Handgjorda mattor tillverkas för hand så dessa knutar brukar vara ojämna. Det är inte uppenbart vid första blicken och du måste titta mycket nära på designen. Du kommer att se den lilla oregelbundenheten i knutarna. Vissa mattor är större skillnad medan andra mindre.

Däremot har maskingjorda fyrkantiga mattor sömlös och jämn vävning. Detta beror på att hela processen utförs av en maskin istället för handgjord. Maskinsydda mattor säkerställer perfekt konsistens i hela mattans design.

Utökad jämfört med sydd på fransar

Det finns vanligtvis fransar i slutet av de flesta silkesmattor. Genom att titta på detta kan du se skillnaden mellan handknutna och maskingjorda mattor. Fransarna på de handknutna ullmattorna är en förlängning av knutarbetet som utgör dess huvudkropp. Då är detvanligtvis varptrådarna. På så sätt ser trådarna ut att sträcka sig hela vägen förbi kanterna.

Kanten av maskintillverkade mattor syns vanligtvis på kanterna eller baksidan. Detta beror på att vävningen inte sträcker sig hela vägen. Då många maskintillverkade dekorativa konst mattor kräver en extra baksida för att vävning inte ska falla sönder.

machine-made
handmade

En annan viktig skillnad mellan handgjorda mattor från maskintillverkade orientaliska mattor, den förstnämnda är vändbar. Det innebär att du kan vända en handknuten matta och se en spegelbild på baksidan som är lika som framsidan. Om den ena sidan blir smutsig kan du helt enkelt vända den.

Kontrollera baksidan

Med maskingjorda mattor är baksidan vanligtvis täckt med en latexbeläggning. Detta görs för att hålla all väv på plats. Dessa mattor har också en duk som blockerar latexbeläggningen från sikt. Därför kan du helt enkelt vända mattan för att se om den är handknuten eller maskingjord. Se bilen i avsnittet om ”ojämna kontra enhetlliga knutar”.

Materialskillnad

Det finns en tydlig skillnad i material mellan maskingjorda och vävda mattor. Den handknutna mattan är vanligtvis gjord av ull, bomull eller silkestrådar. Väven är stram och kvalitativ. Dessa åldras som fint vin och är lätt att reparera.

Men nästan alla maskingjorda mattor är gjorda av syntetiska fibrer som akryl, olefin och polyester. Dessa material är billiga, men de är definitivt inte långvariga. De blir lätt mattade och är inte reversibla. Nylon kan vara det kraftigaste syntetiska ullmattamaterialet och det gör nylonsilkesmattor relativt dyra. Dessa mattors iscensättning är i grunden kortsiktiga lösningar och är bäst lämpade för när du är hem-iscensättning. Detta ifall att du till exempel ska sälja din fastighet eller hyra ut ett fullt möblerat hem.

weaving persarts

Tillverknings- och produktionstid

Slutligen, om du undrar varför du ska investera i en dyr handgjord matta istället för att köp en billig maskintillverkad måste du förstå värdet av tillverkningen. Handvävda mattor är ett kärleksarbete som tar 3-18 månader att tillverka och växer bara i värde med åldern.

Maskintillverkade mattor med orientalisk design tar upp till en timme att tillverka mattan. Detta bidrar till varför dom är billiga och lättillgängliga. En maskintillverkad matta måste man dock byta ut efter ett par år. Handknutna mattor håller i flera generationer med rätt underhåll.

Vi hoppas att ni blivit klokare med att kunna se de skillnaderna mellan handknutna och maskingjorda mattor.           Vi hoppas att ni är bekantare med båda stilarna nu och vet vilken matta som passar dig!

material wool

One comment

 1. Vaet ska man vända sig om man har en jättestor matta,handknuten,sen har mycket av information försvunnit,men det lutar åt italienskt men kan va persisk,sitter en jättegammal prislapp (gissnigsvis 70 möjligen 80tal) – ”60.000kr”.
  Den har röda tofsar som sticker upp och blå i olika mönster, är gigantisk,säkert 3 meter längd, 2-2.5 meter bredd.
  (Laddar upp bilder senare)

  Vad kan en sådan matta i bra-utmärkt skick gå på idag?

  Vart säljer man sådana mattor?
  (Tips tack)
  Tacksam även för KVALIFiCERADE gissningar!

  Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader