VARUKORG

Persiska mattan, historien om persiska mattor

Historien om Persiska mattan

Persiska mattan har varit en viktig del av Persiska kulturen. Bland de orientaliska matt-producenter står Iran högst upp. När det kommer till handknutna mattor i synnerhet. Detta för dess konstnärlig inställning, unika design och kvalitet på materialet.

Konsten att väva persiska mattor i Iran har pågått över 2500 år. Persiska mattor har varit nödvändiga för att täcka golven hos nomadiska stamfolk. Detta gav de skydd mot kylan. Den naturliga utvecklingen av dessa konstverk har pågått från generation till generation. Genom århundradena under perioder av fred, invasion och krig.                      När den internationella handeln utvecklades växte mångfalden av mönster och design.

När Cyrus den store erövrade Babylon 539 f.Kr. slogs han av dess prakt och många historiker erkänner honom som den som introducerade mattor i Persien.

Det sägs att Cyrus graven i Pasargadae nära Persepolis var täckt av dyrbara mattor. Redan före hans tid var det troligt att persiska nomader skapade mattor med enkla mönster för sina egna hem. Deras får- och getflockar gav dem högkvalitativa och hållbara ull för att tillverka persiska mattor.

Den mongoliska erövringen och kontrollen över Persien (1220 – 1449) var betydligt brutalt. Med det kom inflytande av perserna ganska snabbt. Palatset Tabriz, som tillhör Ilkhan-ledaren, Ghazan Khan (1295 – 1304) hade täckta golv av dyrbara persiska mattor. Den mongoliska härskaren Shah Rokh (1409 – 1446) bidrog till återuppbyggnaden av mycket som förstördes av mongolerna. Detta uppmuntrade all konstnärlig verksamhet i regionen. Persiska mattor under denna period dekorerades dock med enkla motiv, som huvudsakligen var geometriska.

persisk matta handknut

Bilden ovan visar på en gammaldags bazar.

Bilden nedan är nomader och dess vävstol som fortfarande används.

persisk matta handknut

Framstående period av persisk matta

Den persiska mattan nådde sin höjdpunkt under Safavid-dynastin på 1500 -talet e.Kr..                                                  Cirka 1500 exemplar finns bevarade på olika museer och i privata samlingar över hela världen. Under Shah Abbas regeringstid (1587 – 1629) blomstrade handel för hantverk i Persien. Shah Abbas uppmuntrade kontakter och handel med Europa. Han förvandlade sin nya huvudstad, Isfahan, till en av de mest berikade städerna i Persien.                Han byggde verkstäder för att tillverka persiska mattor där skickliga designers och hantverkare började arbeta för att skapa mattor. De flesta av dessa persiska mattor var gjorda av siden, med guld- och silvertrådar som tillför ännu mer utsmyckning. Två av de mest kända persiska mattorna under Safavid perioden, år 1539 kommer från moskén i Ardabil. Många experter tror att dessa persiska mattor representerar kulmen på prestation inom mattdesign.

Under 1800 -talets sista kvartal och under Qajar-regeringen återfick handel och hantverk sin betydelse. Tillverkningen av persiska mattan blomstrade ännu en gång med Tabriz-handlare som exporterade persiska mattor till Europa genom Istanbul. I slutet av 1800 -talet etablerade några europeiska och amerikanska företag till och med företag i Persien och organiserade hantverksproduktion avsedd för västerländska marknaden.                          

Genom denna utveckling gjordes nya mönster med västerländsk smak i åtanke för persisk matta.

Ett bra urval av persisk matta på decennier

En av de mest ”förlorade” mattorna är Baharestan mattor, även känd som ”Khosrows vår”. Inget fragment av det finns kvar nu. Mattan beskrivs i detalj i historiska annalerna från den muslimska forskaren Al-Ṭabari.

Den mätte cirka 84 kvadratfot (7,8 kvadratmeter) och gjordes för Ctesiphon palatset till Sasanian King Khosrow I. Hanregerade från 531 till 579 e.Kr.. Den magnifika persiska mattan, vävd av värdefulla material som silke, guld, silver och juveler, skildrade en persisk trädgård i sin fulla prakt under våren.

oriental rug

Nuvarande situationen för persiska mattor

Idag är mattvävning det överlägset mest utbredda hantverket i Iran. Persiska mattor är kända för sin färgrikedom, sitt spektakulära konstnärliga mönster och designkvalitet. Persisk matta bland de mest värdefulla ägodelarna, finns i palats, kända byggnader, herrgårdar och museer över hela världen.

One comment

  1. […] Traditionella iranska mattor är gjorda med naturliga färgämnen, så leta efter färger som verkar komma från naturen: cochineal insekter för röda, indigo växt för blues och granatäpple svål för nyanser av gult. Syntetiska färgämnen tenderar att penetrera fibern jämnt, medan naturliga färgämnen täcker ytan. Böj mattan för att isolera några trådar; Om du märker en subtil ojämnhet, vet du att du har att göra med naturliga färger. Nu när du vet de tre viktigaste faktorerna att leta efter i en persisk matta, här är några andra tips som hjälper dig att begränsa ditt val ytterligare. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader