VARUKORG

Orientaliska Mattor: Innebörden bakom designen

INNEBÖRDEN BAKOM PERSISKAMATTORS DESIGN

I detta inlägg sammanfattar vi de kändaste design tecken i persiskamattor innebörden bakom designen. När man förstår vart en design kommer ifrån så blir det lättare att tolka varför mattorna från området ser ut så.
Förr i tiden så var designen av en orientalisk matta en målning av vad mattan berättade. Mattorna berättade om staden, landet, byn eller distriktet där den vävdes. Spridandet av mönster kom efter en större kommersiell expansion. De människorna från olika distrikt flyttade och mönster gjordes hela i Iran. Tidigare var mönstren enbart knutna i hemdistriket för mönstret Denna spridning i början av 1900-talet. Äldre värk kan dock fortfarande tolkas vilket ger en facinerande insikt i deras historia.
Ett mönster på en matta har tre grundläggande element. En enhet, upprepning och ett organiserat mönster kan ses på ett krökt eller rätlinjerat sätt.
Mattdesigners kan antingen fylla hela fältet med ett upprepande motiv som är mer känt som en ”all over design”. Mattor kan centreras av en dominerande medaljong runt den designern har fått beställt.

Afghan Kelim 288x83 matta löpare

ALL-OVER DESIGN

 1. En av de tidigaste och mest kända designen i mattvävning är Herati mönstret. Mönstret har ett slags sugtablettform med blommotiv i hörnen. Mattorna är också omgivna av ett lans format löv. På persiska heter detta ”MAHI” som översätts till fisk. Detta för sin fiskögon liknande design.       
 2. Man kan tydligt se början på heratimönstret illustrerat i all-over designen på denna underbara, Kirman ”Vase”- mattan från sydöstra Persien. Mattan härstammar från slutet av 1600-talet. Under en tid tillhörde mattan baronessan Alice de Rothschild.

HERATI MÖNSTER

Senare fortsatte Herati designen att användas i Persien. Även för de nomadiska stammarna som Qashqai i sydöstra Persien. Här på bilden syns dettta i en mycket mindre snävare skala. Som en slags ”all-over” design. Kanterna i elfenbensfältet bärs över i hörnen.
Ett annat mönster som användes på ett repetativt ”all-over” sätt var Harshang. Detta kallas krabb design. Mönstret användes först i Khorasan distriktet i forna Persien. Ursprung från Esfahans ”in och ut” palm design.

Det antika botehmotivet användes ofta i hela Persien och även i Indien. Boteh är även känt som persilja. Som ett slags päronmotiv. På persiska översätts som ”ett kluster av löv”. Dessa kan vara inspirerade från antingen palmen eller tallen. Detta mönster används ofta av byvävare och nomadiska stammar i sina vävstugor. Det visas olika riktningar och arrangemang, i en krökt design eller med rätalinjer.
Här kan Boteh motivet ses i det sammankopplade bandet från en matta från 1800-talet. I  den centralasiatisk stam och i de förskjutna flerfärgade raderna i den kaukasiska Akstafa löparen.                             

MEDALJONG DESIGN

På 1400-talet började användningen av centrala medaljonger för att skapa en symmetrisk design komma. Sedan rotade dessa sig bland mattdesigners på 1500-talet. De klassiska tidiga Tabriz medaljongmattorna under denna period var synonyma med vackra medaljonger. Ofta lagrade och omslutna av ritade blommiga hängande vindruve klasar.
Medaljongtraditionen har fortsatt genom århundradena och tolkas på två sätt. Många mattor vävda i Tabriz kröktes på ett krokigt sätt. I Heriz mattor ser man istället en mer rätlinjig stil.
Inte bara närvarande i Persien, medaljong mönster hittades också i allmänhet i hela Anatolien och Kaukasus. I dessa områden här är det främst en stark och geometrisk form.
Medaljongen kunde centreras, som i denna anatoliska dubbelnischmatta från 1600-talet (ovan till vänster). Mönstret kan användas i ett flertal arrangemang, vilket illustreras av denna 1700-tals vitmarkerade Kuba matta (ovanför höger), där tre medaljonger stalpas ovanpå varandra. Persiskamattor innebörden bakom designen är minst sagt rikt med olika innebörd och mönster.

mattor

BILDMOTIV DESIGN

 1. Under 1700 & 1800-talet rörde sig flera väverier bort från abstrakta mönster och valde istället att skildra ämnen från poesi och historisk prosa.
  Scener av jakt, uppvaktat liv eller av mytologiska avbildningar vävdes i ull. Mattorna vävdes i siden och resulterade i mer fin vävda mattor som blev mer invecklade samt exakt bilder.
 2. Kirmans mästarvävare var särskilt skickliga på att skildra invecklade, naturalistiska scener som ofta tittade på västerlänska konstverk för inspiration av design.
  Dem fantastiska, djur och fåglar som vrider sig tillsammans i denna silke-Heriz-matta från nordvästra Persien är en variation av vad som kallas ett waq-waq-träd.
  Waq-waq är ett persiskt orakel träd med ursprung från Indien. Dess grenar bär frukt med huvuden av män, kvinnor eller mytologiska djur.
  Bilden av ”Livets träd”, som ses på Kirmans bild matta ovan representerar evigt liv. Detta är ett viktigt tema i mytologi och religion. Träden växer från fältets botten och fortsätter att fylla resten av mattan med lövrika grenar fyllda med blommor eller fåglar.
  Ofta kommer det att finnas en flod eller ett vattendrag vid foten av trädet med djur som vandrar. Detta trädet symboliserar kopplingen mellan himmel, jord och underjorden.
 3. Att lära sig allt om orientaliska mattor innebörden av designen kan ta en livstid att lära sig.      Vi hoppas att du lärt dig något mer om persiskamattor innebörden bakom designen. Ställ gärna mer frågor i vår butik. Butiken i Solna Centrum, bottenplan, nära parkeringen.

5 comments

 1. Fantastiskt att få lära sig om varför mattorna ser ut som dem gör! Kanon inlägg!

 2. Tack så mycket!

 3. Tack så mycket för din uppskattning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader