VARUKORG

Tips för att köpa din perfekta persiska matta

persiska mattor

Knuten räknas

En traditionell persisk matta är handvävd på en vävstol, och en av de viktigaste funktionerna att se upp för är knuträkningen. En kvalitetsmatta kommer att ha minst 774 knop per kvadratcentimeter. För att visa dig som kunnig framför säljaren, vänd mattan över och titta på knutarna från undersidan. Du förväntas inte räkna dem, men baksidan av en matta har mycket att säga. En handgjord matta kommer att ha en mjuk baksida med några större knutar, medan en maskintillverkad kommer knuten se likformig ut.   Även i staden Tabriz, ett av de äldsta persiska mattvävningscentren i Iran, kommer antalet knutar att variera från matta till matta.

Materialet persiska matta

Handvävda persiska mattor är vanligtvis gjorda av ull. Kan också vara av silke eller en ull-silkeblandning.            I allmänhet är 100 procent rena silkesmattor bra och har en glänsande yta. Ull är det vanligaste materialet. Kvaliteten beror på fårrasen, klimatet, betesmarken och klippningstiden.

Missta inte dessa två flambeständiga material av hög kvalitet för syntetfibrerna i maskintillverkade mattor, som är mycket brandfarliga och tenderar att avlägsna ludd.

persiska matta

Köp mattor med persisk mönster hos oss på Persarts

Färgen

Traditionella iranska mattor är gjorda med naturliga färgämnen. Alltså från naturen: cochineal insekter för röda, indigo växt för blå och granatäpple svål för nyanser av gult och rosa. Syntetiska färgämnen tenderar att penetrera fibern jämnt, medan naturliga färgämnen täcker ytan. Böj mattan för att isolera några trådar. Om du märker en subtil ojämnhet, vet du att du tittar på naturliga färger.                               Nu när du vet de tre viktigaste faktorerna att leta efter i en persisk matta, här är några andra tips som hjälper dig att begränsa ditt val ytterligare.

Ange en budget persiska matta

Priserna för persiska mattor varierar ungefär lika mycket som deras svindlande utbud. Blommiga och geometriska mönster i olika designer så sätt helst upp en budget innan du går till butiken.                  Silkesmattor kommer att vara i den dyra änden av spektrumet, med det sällsynta materialet och högre knutantal kommer dessa upp till ett högre pris.  Eftersom ull är mer lättillgängligt kommer ullmattor att vara billigare. Om du har en begränsad budget, överväg en ny trend som ökar i popularitet: quilt mattor gjorda med rutor av gamla mattor som lappas ihop.

Bestäm dess användning

Tänk på var du vill placera din matta och vad du ska använda den till. Även om dem kan vara den ultimata lyxartikeln, är silkesmattor mindre motståndskraftiga mot stress och tjänar därför ett mer dekorativt syfte, ibland till och med hängs på väggen. Ullmattor är mer praktiska, eftersom de är hållbara och kan hantera en hög volym fottrafik i årtionden (till och med århundraden) utan att visa tecken på reparation. Och för de som har små barn är de utmärkta på att dölja eventuella spill eller missöden.

persiska matta
persisk1

Känna till skillnaden mellan typer

Inte alla persiska mattor är skapade lika. Det är inte ovanligt att nybörjare misstar en Kelim (en platt vävd matta) eller en Gabbeh (en luggmatta som vanligtvis vävs av nomader) för en traditionell persisk matta bara för att den är från Iran. Dessa sorter är vackra i sin egen rätt, men se till att du vet skillnaden så att du inte investerar i fel typ av matta.

Bli kär i ett mönster

Blomster? Geometrisk? Paisley? Traditionell? Tribal? Mattmönstren skiljer sig åt beroende på vilket område i Iran de kommer från. Få en känsla för vad dina preferenser är när du går genom basarerna eller fönsterbutiken. Du kan vara säker på att det finns ett mönster där ute för alla.

mattor-kirman

Pruta

Slutligen så vill ingen betala mer än vad man behöver, så lite prutande är på sin plats. Men när det gäller persiska mattor får du vad du betalar för. Även om du inte vill betala för mycket, kommer något alldeles för billigt så småningom att visa sin hållbarhet.                                Som en tumregel, kom ihåg att du investerar i ett konstverk. Iranska mattor är omsorgsfullt arbetsintensiva att skapa. Vävare sitter hukade över en vävstol och gör tusentals knutar i flera månader upp till flera år, beroende på storleken. I slutändan, så länge du tror att du betalar ett rimligt pris, betrakta det som en bra affär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader