VARUKORG

Hur man bryr sig mattor

Tack för inköp! På PersArts är vi stolta över kvaliteten på våra mattor. Beroende på vilken produktlinje du köpte kommer det sannolikt att hålla dig årtionden. Men under denna tid kommer många olyckor sannolikt att hända som kan skada din matta. Vi har sammanställt en kort vårdhandbok för när saker går fel, och en rutinmässig vårdinstruktion för att maximera din mattas livslängd.

Rutinunderhåll

Dammsugning

 1. Alla våra mattor är vakuumsäkra.
 2. Undvik överdriven fram och tillbaka borstning över mattan för att maximera mattans livslängd, välj istället en långsammare tryck i en riktning med luggen.
 3. Vissa mattor har garn på kanten av mattan för dekorativa ändamål. De kan trassla in sig i det roterande vakuumhuvudet. Därav bör du utöva vara vaksam när du dammsuger nära kanten.

Flyttande av matta

 1. Det säkraste och bekvämaste sättet att flytta en matta är att rulla den, med baksidan av mattan utåt.
 2. Placera inte vassa och tunga objekt på den rullade mattan.

Tvätt

För att ta hand om mattan, tvätta inte med mattbrickor, ångbrickor eller liknande. Detta beror på att mögel kan bildas till följd av felaktig torkning. Istället rekommenderar vi att du låter mattan självtorka.

persiska mattor
UV försämrar färgämnen, eftersom långvarig exponering för starkt solljus kan få färgen på mattan att blekna efter en längre tid.

Specifika situationer

Tuggummi

 1. Lägg is i en fryspåse och kyl ner ytan med tuggummit tills det är hårt.
 2. Ta försiktigt bort från mattans yta.

Ljus vax

Samma som skötselanvisning för tuggummi.

 

mattor

Släpp pennanteckningar

 • Vänta inte tills bläcket är torrt. Agera så fort du kan. Du kan placera små droppar vatten på bläcket för att hålla det vått.
 • Lägg en liten mängd vanlig yoghurt över bläcket och blanda försiktigt. Målet är att försöka få bläcket absorbera yoghurten utan att kraftigt blöta mattan. När yoghurten färgat, torka rent med pappershandduk. Var försiktig så att du inte skadar andra delar av mattan med bläcket tillsammans med yoghurtblandningen.
 • Upprepa ovanstående steg tills inget mer bläck kan extraheras.

Läsk, te, kaffe och andra färgade drycker

 • Låt inte drycken torka. När sockret och färgämnena i drycken har torkat är det mycket svårare att få bort.
 • Använd först torr pappershandduk och försök att absorbera så mycket vätska som möjligt i pappret. Gör detta tills ingen mer vätska kan extraheras.
 • Placera en liten mängd rengöringslösning på en fuktig handduk eller pappershandduk. Borsta försiktigt över mattan tills den är ren.

Olja

 • Undvik att använda höghållfasta kemikalier. Börja alltid med rengöringsmedel med låg hållfasthet.
 • Använd torr pappershandduk och försök att suga upp så mycket av oljan som möjligt
 • Börja med ett svagt rengöringsmedel som t.ex. utspädd disktvål och applicera på mattan med en fuktig handduk. En bra utspädningsblandning till att börja med är 1 del disktvål och 5-delar varmt vatten.
 • När du är säker på att oljefläcken har rengöringslösning applicerad, lägg den fuktiga handduken över den oljade platsen och värm upp ett strykjärn till en medelvärmeinställning och lägg den över den fuktiga handduken. Du ska se ånga komma ut från den fuktiga handduken. Om du inte ser ånga, lyft strykjärnet från handduken och öka värmeinställningen.
 • Ånga den oljade platsen i ca 10min. Även om strykjärnet har en ångfunktion ska du inte placera strykjärnet direkt över mattan utan den fuktiga trasan.
 • Kontrollera om platsen har rengjorts. Om inte, upprepa proceduren några gånger till. Om det fortfarande finns kvar, byt till rengöringslösning med högre koncentration.

One comment

 1. That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read post!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader