VARUKORG

Köpa en Nain matta

Köpa en Nain matta – och dess historia

Att köpa en Nain matta har oändliga möjligher och det finns många anledningar till varför Nain mattorna har blivit populära i Sverige. Nain mattor erbjuder kvalitativa mattor vars ljusa färger går bra ihop med svenska hem och den skandinaviska heminredningen.

Nain mattors historia startar i Nain som är en liten stad med endast cirka 25 000 invånare. 

nain mattor

Tillverkande av mattor kom senare här än i de flesta andra delar av Iran. Isfahan, centrala delen av Iran som har en lång och rik historia av mattdesign och vävning, ligger dock bara 135km bort.

Det var inte förrän i mitten av 1930-talet, efter nedgången av tygvävning i staden, som Nain utvecklade sin egen stil och sitt eget varumärke, så att säga. Plötsligt blev Nain-mattor mycket populära exportvaror. Karakteriserade av naturliga elfenbensfärgade bakgrunder parade med ofta dämpade blå accenter, blev de populära i Sverige. Fathollah Habibian, som dog 1995, är den allmänt ansedda fadern till Nain-mattorna. Han började väva med sin bror Mohammad när de var skolbarn. Deras verkstad är känd för att konsekvent skapa Nain-mattor av högsta kvalitet än i dag.

Nain mattor är handvävda på traditionella vävstolar med den typiska persiska asymmetriska knuten.

De finaste tät vävda bitarna använder ofta ömtåligt siden för de stationära längsgående varptrådarna. Detta möjliggör mindre knutar och högre kvalité. Högkvalitativ ull används också. Den tvärgående komponenten är i allmänhet exceptionell ull accentuerad med siden. I dessa mattor är luggen alltid kortklippt. Knuttätheten kan nå upp till 700 KPSI (knut per kvadrat tum), vilket är extremt bra kvalitet. Nain-mattans design är väldigt delikat, inte olikt Isfahan-mattor, men med tunnare kurvlinjära detaljer.

Upprepade mönster av symmetriska blommor har ett arrangemang av rullande och sammanflätade lövverk. Bladverket omfattar ibland en central medaljong. Arabeskdesignerna är ofta integrerade med andra återkommande detaljer som fåglar, skogsdjur och exotiska frukter. Förutom Habibian Nain-mattor är en annan sällsynt Nain Tuteshk, som också är gjorda med exceptionellt hantverk.

En av egenskaperna hos Nain-mattor som skiljer dem från andra bymattor, förutom deras exceptionella kvalitet, är deras färg. Bakgrunden är oftast ett mycket naturligt elfenben eller kräm. Denna basfärg är accentuerad med olika dämpade solbrännor och bruna nyanser samt minimala färgtoner, den vanligaste är blå. Ibland är höjdpunktsfärgen tillsammans med krämen djupt tranbärsröd, och ännu ovanligare grön eller gul. De diskreta färgerna låter designen slå igenom. Att köpa en Nain matta gör det lätt att matcha med vita väggar och när heminredningen inte önskas ha så färgstarka färger i sig.

Bra att känna till innan du ska köpa Nain matta är att känna till systemet som mattorna delas in i. Nainmattor har ett kvalitetsklassificeringssystem specifikt för mattor vävda i Nain. De är uppdelade i tre kvalitetskategorier som på persiska kallas ”la”, vilket översätts till ”lager”. Den anger antalet trådar som används i varje varplager vid vävning av mattan. Ju lägre siffra desto mindre knutar och desto högre täthet och kvalitet. Kategorierna är 4-La, 6-La och 9-La. Det är ganska enkelt att bedöma antalet lager genom att inspektera fransen och räkna antalet trådar i varje gruppering. De finaste Nain-mattorna är 4-La och anses vara exklusiv kvalitet. De har en knuttäthet på upp till 700 KPSI och är extremt svåra att hitta idag. 6-La anses vara extra fin kvalitet och 9-La anses vara god kvalitet eftersom även den minst tätt vävda Nain, fortfarande är mycket finare än byns persiska mattor.

nain matta

3 comments

  1. Awesome.

  2. Intressant inlägg!! Tack!

  3. Tack så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

preloader