VARUKORG

Vintage matta

Vintage matta blir alltid mer populära i svenska hem. Dessa vintage mattor kommer aldrig att gå ur mode därför äldre mattor är svåra att få tag på och framförallt dyra. Maskingjorda vintage mattor är den absolut vanligaste tillverkningsmetoden. Vintage mattor är mattor med tidlösa mönster från framförallt persiska mattor. Mattorna tillverkas i ljusa färger under skapandet och vävaren gör medvetet slitage på mattan för att skapa ytterligare en vintage effekt.

Vad betyder vintage?

Definitionen av vintage är att något är klassiskt eller gjordes för länge sedan. Ett exempel på vintage är en klänning tillverkad 1955.  En möbel kan också klassas som en vintage möbel. Ett annat exempel är något som är nyligen tillverkat men som använt ett vintage utseende. Mattor är ett konstverk precis som tavlor. En unik och bra tillverkad tavla går vanligtvis upp i pris ju äldre tavlan blir. Samma sak gäller för bra tillverkade äldre mattor. 

vintage

Eftersom äldre mattor inte passar för allas plånbok men som passar allas smak så har vintage mattor blivit populärt. Vintage mattor ger en bra matta med ett antikt mönster till en bråkdel av priset!

Alltså finns det två olika sätt att se på vintage. Vintage kan definieras som något antikt eller något som är äldre en två decennier. 90-tals produkter och kläder är alltså klassat som vintage.

Det andra sättet att få kallas för vintage är något som är nytillverkat men har ett klassiskt/vintage mönster.

Vi på PersArts har flera stycken vintage mattor att välja mellan. Välkommen in!

Vintage som ny trend

Vintagemattor med orientaliska mönster är en relativt ny trend. En vintage matta finns i både nya mattor som har slitits till en vintage-look såväl som äldre orientmattor. Vintagemattor som till exempel är nya tvättas med sten för att skapa en antik stil med blekta färger. 

Eftersom det bara är kulörerna som är anpassade till en vintagestil ser man därmed snabbt att de är nytillverkade mattor. Exempel på sådana nya vintagemattor är Ziegler-mattor. De har en design som fått sin inspiration från persiska mattor och knyts för hand i Mellanöstern. Efter tillverkningen får de ofta en efterbehandling för att tvätta ur eller bleka färgerna. Här använder man ofta sten tvättning. Det finns också en annan annorlunda vintage stil av gamla orientaliska och persiska mattor. Dessa mattor kan ha varit i bruk i minst 20 – 50 år och sedan gjorts om helt. Detta med syftet att skapa en modern vintagestil. Istället för att bevara mattan så att den blir en antik persisk matta försöker de inte återställa mattan till dess ursprungliga skick. Istället så är syftet snarare att designa en ny stil. Moderna vintagemattor från orienten är till exempel renoverade och nästan helt missfärgade exempelvis. Detta sänker luggen till den nästan lägsta möjliga lugg. Mattorna färgas efter det med moderna nya vintage mönster och färger. Således skapas en helt ny matta i modern vintagestil av en handknuten orientalisk matta.

Patchwork eller lapptäcke

Patchwork eller lapptäcke har blivit vanligare bland textiler. Framförallt görs patchwork i olika täcken, kläder och mattor. Det exemplet historier känner har funnits bland gravar i Egypten och i Kina. Patchworks har använts en lång tid och designstilen är fortfarande populär idag.

 Det är ett sätt att föra samman flera olika designidéer till en helhet. Så kallade Patchworkmattor eller lapptäckemattor tillverkas också på detta sätt. Patchwork mattor är tillverkade av äldre orientaliska mattor och hand knyts i Mellanöstern. Även dessa mattor färgas ofta om efter bearbetning och skärs sedan i flera bitar. Ofta tar vävarna delar av trasiga äldre mattor och dess färger matchas ihop och sys ihop. Således skapas en ny lapptäcksmatta av olika gamla orientaliska mattor därefter. På detta sätt kan man bevara äldre mattor och återvinna mattorna istället för att kasta. Patchwork eller lapptäcke har blivit populära då dessa anses klimat smarta på så vis. Det finns patchworkmattor som inte är ny färgade. Dessa är tillverkade av gamla Kelims som är flatvävda afghanska mattor.

Hur tillverkas patchwork?

Det finns lite olika metoder och material som används av vävarna för att tillverka patchworks. Men den grundläggande processen är liknande. Bitar av mattor som antingen har gjorts nyligen eller återvunnits från andra mattor fäster man på ett underlag. 

matta

Baksidan av ett lapptäcke är ofta gjord av ytterligare en bit matta vävarna tar bort färgen på. Detta betyder alltså att lapptäcksmattor tenderar att ha höga nivåer av hållbarhet därmed. Detta kan vara en viktig fördel i ett hem med mycket spring. Fästningsprocessen slutförs ofta med att sys förhand med delarna av mattorna märkta. Med denna metod så kan vävaren säkerställa att de fäster på baksidan på exakt rätt plats. Slutresultatet blir till en vacker matta som kombinerar olika mönster och färg för att göra en slutlig helhet.

Oftast för att få ett extra vintage utseende så drar tillverkarna en sten längs mattans lugg vanligtvis. Med denna metod så får mattan ett ”slitet” utseende som skapar en illusion av att mattan är äldre än vad den egentligen är. Patchworks finns att hitta i höga priser och låga priser. Detta gör patchwork populära för alla oavsett plånbok!

Sammanfattningsvis om vintage mattor

Så varför bör du köpa en vintage matta? Du kanske funderar över om du kommer slå till på en vintage matta?

Låt oss sammanfatta fördelarna för att hjälpa dig att bestämma. Patchworkmattor kombinerar olika designstilar och färger för att skapa en helt ny design.

  • En vintage matta har en hög hållbarhetsnivå, så den är perfekt att använda i ett hushåll där den kommer att få mycket användning. Att ha en vintage i ditt hem gör att du kan skapa en samlingspunkt i vilket rum som helst.
  • Vintagemattor som representerar österländsk kultur är särskilt populära och kan se till att få in en del av den kulturen i ditt eget hem. Många patchworks finns i västerländsk stil också.
  • Många lapptäcksmattor skapas med bitar av återvunnen matta eller matta. Detta innebär att deras skapelse har mindre påverkan på miljön än skapandet av många andra mattor.

Vi hoppas vi har gett dig tips om hur det är fördelaktigt att köpa patchwork matta. Genom att investera i en lapptäcksmatta kan du få en frisk fläkt till ditt hem med en unik matta!

 

One comment

  1. användbar

Comments are closed.

preloader