VARUKORG

Vad är äkta matta?

Vad är äkta mattor frågor många som kommer in till oss. Hur ser man att någon matta är en äkta matta? Hur vet jag att jag äger äkta mattor? I detta inlägg berättar vi om hur du skiljer en ”oäkta matta” och äkta mattor.

Historien om mattor

I inlägget kommer vi särskilt berätta om hur man avgör att en matta kort sagt är äkta eller inte.

Vi bör ändå gå igenom historien om mattor för att förstå vad en äkta matta innebär. Utan historien går det inte att förklara vad som kännetecknar ”äkta matta”.

Historien om konsten att göra mattor tror man började i Centralasiens för många tusen år sedan. Nomaderna, ett folk som inte bor på en fast plats, behövde skydd på kalla vintrarna. Under denna tid var det fårskinnskläder man använde. Däremot var fårskinn inte lätt hanterligt så man behövde ett bättre skydd mot kylan. Nomaderna tillverkade dekorationer till tälten de levde i. Någonstans här började nomaderna använda liknade material för golvbeklädnader för värme. Materialet som användes i de första mattorna liknar de material i dagens mattor. 

persisk

Då användes hjordar av getter samt får för att skapa varp, väft och luggen. Vävstolarna var i enklaste form och var gjorda av två träribbor som fästes i marken. Sedan mellan dem fästes varpen. Dessa vävstolar var konstruerade så att de kunde tillverkas från höger till vänster.

Idag görs mattorna av nomaderna fortfarande med dessa horisontella vävstolar. Detta förmodas för fördelen att de lätt kan fällas ihop så att det underlättar för nästa boplats.  Oäkta mattor? Du kanske frågar dig vad en oäkta matta är? Finns det något som heter oäkta mattor? Självklart finns det ingenting som heter oäkta mattor. När man pratar om vad som är äkta mattor pratar man främst om handknutna mattor och handvävda mattor. Från början var mattor tillverkat av ull och bomull. Att knyta för hand var tillvägagångsättet och den metoden anses producera bäst kvalité. Oäkta mattor finns det ingenting som heter. Så vad är skillnaden med handknut och handvävda äkta mattor? Vi förklarar mer om detta nedan! 

Handknutna mattor 

Handknutna mattor är gjorda av de skickligaste mattvävarna en knut i taget. Mattorna tillverkas med hjälp av uråldriga tekniker. Handknutna mattor är av hög kvalitet och de är unika mästerverk som du kan gå på. En handknuten matta är unik och görs knut för knut på en vävstol. Mattorna görs med material såsom silke, ull, bomull och bambusilke. Det är inte bara knutarna som avgör om mattan är av hög kvalitet.

matta

Till exempel spelar det roll vilken typ av ull, vilken typ av silke och vilken färgkomposition som slutligen går in i kvaliteten. Dessa handknutna mattor har en plattare lugg och densiteten av knutar per kvadratcentimeter på mattans baksida definierar själva kvaliteten. Ju högre en mattas knutantal per kvadratcentimeter är desto bättre kvalitet anses det. En typisk persisk Nain handknuten matta kan ha allt upp till 1 miljon knutar och det tar nästan sex till tio månader att tillverka. 

Detta är givetvis beroende på den handknutna mattans material och hur invecklad designen är. En handknuten matta går igenom flera efterbehandlingssteg innan den tar sin slutliga form i butik. Handknutna och handvävda mattor tillverkas båda för hand. Dock så används unika vävtekniker för båda metoderna som påverkar deras kvalitet, strukturen, designen och värdet. Tyvärr finns återförsäljare av mattor som påstår att mattor kan vara ”handgjorda” men som är ”handtuftade”. 

matta

Detta är en marknadsföringstaktik och men betyder inte att en matta är autentisk handgjord. Handknutna mattor är i regel alltid dyrare än handvävda. Detta beror på att deras tillverkningsprocess är längre och mer komplex. Handknutna mattor ger finare detaljer och är gjorda av bättre ull. Varför finare ull måste användas är för att längden måste tillåta luggen och överskottet att klippas av. Detta innebär också att tekniken kräver en mer skicklig knytare / hantverkare. Båda tillverkningsmetoderna producerar bra mattor. Vad som dock är en ”bättre” matta beror på hur själv mattan kommer att kommas användas och personliga preferenserna.

Våra persiska Wiltonmattor tillverkas med hjälp av 3D och är tillverkade helt i bomull och akryl. Se mer av dom här!

Maskingjorda mattor är vanligtvis mycket billigare än sina handknutna motsvarigheter. Designen kan dock vara vacker och ha ett nästan perfekt utseende. Det finns väldigt stora skillnader i tillverkningsprocessen och kvaliteten på maskin tillverkade mattor dock. Många svär vid att maskingjorda mattor aldrig någonsin kan jämföras med en handknuten matta. Både handgjorda och maskingjorda mattor kan hålla i årtionden. Om de sköts om på rätt sätt kan dom absolut göra det.

Handknutna mattor är däremot mer benägna att behållas i flera generationer. Hur man ser skillnaden på äkta mattor I äkta mattor är fransarna en förlängning av varptrådarna som utgör mattans skelett. Alltså startar alltid handknutna mattor med att göra fransarna. Därav är det många som ser ner på att klippa bort fransarna. Givetvis är detta upp till var och en som köper en matta och dennes preferens!En maskintillverkad är fransarna ihopsydda efter själva mattan har blivit sydd av kraftvävstolen. Det absolut säkraste sättet att avgöra om en matta är äkta är att titta djupt ner i luggen. Detta gör du lättast genom att med ett kraftigt tag vika mattan eller böja undan luggen. Längst ner i luggbotten ser man själva knuten på en handgjord matta. En ”oäkta” matta ser du bara en botten som inte har en knut i själva luggens botten. Vi hoppas att detta har hjälpt dig att förstå vad en äkta matta är efter att ha läst detta inlägg!

Summary
recipe image
Review Date
Author Rating
51star1star1star1star1star
Recipe Name
Vad är äkta matta?

One comment

  1. användbar

Comments are closed.

preloader